Składniki:
- świeże plastry schabu 10 sztuk,
- borowiki suszone (ok. 40 dkg)
- 3 świeże borowiki prosto z pałuckiego lasu,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki wina gronowego,
- smalec do smażenia 50 g,
- masło do duszenia ok. 30 g,
- kubaba (ziele angielskie),
- liść laurowy,
- szczypta jałowca zmielonego,
- pieprz,
- majeranek,
- zmielona gorczyca,
- sól,
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu (3 łyżki rozkłócone w wodzie),
Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zanurzamy w marynacie: (0,5 szkl. czerwonego, winogronowego wina, najlepiej własnej roboty z dodatkiem majeranku, jałowca i gorczycy oraz wyciśniętego czosnku); odstawiamy na 1 godz. w chłodne miejsce, aby mięso „przeszło”.
Farsz:
Grzyby surowe kroimy w plastry, dusimy na maśle, dodajemy pieprz, żurawinę suszoną , sól, dusimy do miękkości, odcedzamy.
Wykonanie:
Zawijamy roladki z farszem w środku i podsmażamy na smalcu; następnie dusimy z dodatkiem wody do miękkości.
Kasza pęczak: 1 szklankę kaszy wrzucamy do 2 szklanek gotującego bulionu, dusimy do miękkości, wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby kasza „doszła”.
Sos borowikowy: Suszone borowiki zalewamy wodą, najlepiej na noc, gotujemy w tej wodzie i przyprawiamy pieprzem, solą oraz zielem angielskim i liściem laurowym, kiedy będą miękkie, zagęszczamy zaklepką z mąki i śmietaną.
Buraczki: 6-7 buraczków gotujemy w łupinach do miękkości, wpół ciepłe obieramy, kiedy ostygną, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kilkoma kroplami octu, dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę oraz jabłko starte na grubych oczkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?