MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pyrczok (gmina Środa Wielkopolska)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pyrczok (gmina Środa Wielkopolska)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pyrczok (gmina Środa Wielkopolska) archiwum

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 duże cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • pokrojony w kostkę boczek,
  • tłuszcz do posmarowania blachy,
  • 3 łyżki smalcu do polania po wierzchu.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dołożyć do nich startą cebulę i jajka. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wylewamy na dużą blachę.

Na wierzchu posypujemy majerankiem, rozkładamy cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek. Wszystko polewamy roztopionym tłuszczem.

Tak przygotowany Pyrczok pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 180 st. C, przez około 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski