Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 duże cebule,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- pokrojony w kostkę boczek,
- tłuszcz do posmarowania blachy,
- 3 łyżki smalcu do polania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dołożyć do nich startą cebulę i jajka. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wylewamy na dużą blachę.
Na wierzchu posypujemy majerankiem, rozkładamy cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek. Wszystko polewamy roztopionym tłuszczem.
Tak przygotowany Pyrczok pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 180 st. C, przez około 50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?