Składniki na gołąbki:
- 1 kapusta włoska,
- 1,2 kg łopatki,
- 0,2 kg boczku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- sól do smaku
Sos pomidorowy:
Puszka z obranymi pomidorami,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżka śmietany kremówki,
1 łyżka pszennej mąki,
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąba i gotować w wodzie przez 10 minut. Łopatkę, boczek i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Mięso, jajko, ryż i przyprawy wymieszać. Gotową mieszankę nakładać na liście kapusty i zawijać. Najpierw boki, a potem rolować. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich następnie ułożyć uformowane gołąbki łączeniem do dołu.
Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez pół godziny. W tym samym czasie przygotować sos. Pomidory z puszki zblendować, dodać ketchup i śmietanę. Zagęścić mąką. Zagotować. Dodać pieprz i sól. Upieczone gołąbki wyjąć z piekarnika, zalać sosem, włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?