MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczone gołąbki z piekarnika (gmina Stare Miasto)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczone gołąbki z piekarnika (gmina Stare Miasto)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczone gołąbki z piekarnika (gmina Stare Miasto) archiwum

Składniki na gołąbki:

  • 1 kapusta włoska,
  • 1,2 kg łopatki,
  • 0,2 kg boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • sól do smaku

Sos pomidorowy:
Puszka z obranymi pomidorami,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżka śmietany kremówki,
1 łyżka pszennej mąki,
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąba i gotować w wodzie przez 10 minut. Łopatkę, boczek i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Mięso, jajko, ryż i przyprawy wymieszać. Gotową mieszankę nakładać na liście kapusty i zawijać. Najpierw boki, a potem rolować. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich następnie ułożyć uformowane gołąbki łączeniem do dołu.

Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez pół godziny. W tym samym czasie przygotować sos. Pomidory z puszki zblendować, dodać ketchup i śmietanę. Zagęścić mąką. Zagotować. Dodać pieprz i sól. Upieczone gołąbki wyjąć z piekarnika, zalać sosem, włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski