Składniki:
- 1 kaczka (wypatroszona) ok. 2 kg,
- wątróbka od kaczki,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- 1 średnia cebula do farszu,
- 1 średnia cebula do pieczenia,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- 1 łyżka smalcu.
Sposób przygotowania:
Kaczkę opłukać i wytrzeć. Natrzeć (z wierzchu i w środku) solą, majerankiem i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Farsz do kaczki: do wątróbki zmielonej lub drobno posiekanej dodać bułkę, jajko, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy: sól pieprz i majeranek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i nadziać kaczkę. Kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami i włożyć do brytfanny z rozpuszczoną łyżką smalcu, piec ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli kaczka zbyt się zrumieni, przykrywamy naczynie i pieczemy dalej. W czasie pieczenia polewamy kaczkę sokiem z brytfanny i dodajemy cebulę. Do farszu można dodać ok. 2 jabłek pokrojonych w kostkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?