Składniki:
- 1 kg mąki,
- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 10 dkg drożdży,
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 l mleka.
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozrobić w małej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić białka, dodając do tego żółtka, na pulchną masę. Margarynę roztopić. Resztę mleka podgrzać.
Do miski wlać wyrośnięte drożdże z cukrem, jajka, podgrzane mleko, mąkę i na koniec ostudzony tłuszcz. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Formować małe pączki za pomocą szklanki. Nadziewać marmoladą lub powidłami. Piec na oliwie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?