Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki z lodówki (gmina Ostroróg)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Pączki z lodówki (gmina Ostroróg)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Pączki z lodówki (gmina Ostroróg) archiwum

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 5 jajek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 10 dkg drożdży,
  • 1 kostka margaryny,
  • 0,5 l mleka.

Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozrobić w małej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić białka, dodając do tego żółtka, na pulchną masę. Margarynę roztopić. Resztę mleka podgrzać.

Do miski wlać wyrośnięte drożdże z cukrem, jajka, podgrzane mleko, mąkę i na koniec ostudzony tłuszcz. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Formować małe pączki za pomocą szklanki. Nadziewać marmoladą lub powidłami. Piec na oliwie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski