Składniki:
- 1 kg mąki tortowej,
- 10 dkg cukru,
- 10 dkg drożdży,
- 10 dkg margaryny,
- 4 jajka,
- 200 gramów kwaśnej śmietany 18%,
- 70 dkg ugotowanych ziemniaków,
- powidła lub dżem,
- do smażenia smalec i oliwa.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść i zostawić do ostygnięcia. Do mąki wsypać cukier, pokruszyć drożdże, dodać margarynę, wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę oraz ziemniaki. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Uformować pączki, nadziewając je dżemem lub powidłami. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?