Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki z gotowanymi ziemniakami (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki z gotowanymi ziemniakami (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki z gotowanymi ziemniakami (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 10 dkg cukru,
  • 10 dkg drożdży,
  • 10 dkg margaryny,
  • 4 jajka,
  • 200 gramów kwaśnej śmietany 18%,
  • 70 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • powidła lub dżem,
  • do smażenia smalec i oliwa.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść i zostawić do ostygnięcia. Do mąki wsypać cukier, pokruszyć drożdże, dodać margarynę, wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę oraz ziemniaki. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Uformować pączki, nadziewając je dżemem lub powidłami. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski