Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- 8 żółtek,
- kostka drożdży,
- skórka z 1 cytryny,
- kieliszek wódki,
- 1 kilogram mąki.
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, margarynę, olej i szczyptę soli podgrzać w garnuszku do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W dużej misce roztrzepać żółtka, wkruszyć w nie drożdże, dodać kieliszek wódki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Dolać wystudzone mleko. Wsypać mąkę i bardzo dokładnie wyrobić (najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju i przestudzone polukrować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?