Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki) archiwum

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • 8 żółtek,
  • kostka drożdży,
  • skórka z 1 cytryny,
  • kieliszek wódki,
  • 1 kilogram mąki.

Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, margarynę, olej i szczyptę soli podgrzać w garnuszku do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i wystudzić.

W dużej misce roztrzepać żółtka, wkruszyć w nie drożdże, dodać kieliszek wódki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Dolać wystudzone mleko. Wsypać mąkę i bardzo dokładnie wyrobić (najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju i przestudzone polukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski