Składniki:
- 1 kg mąki,
- 15 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- 20 dkg masła,
- 0,5 l mleka,
- sól,
- 12 dkg drożdży,
- 50 ml spirytusu,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 olejek rumowy,
- dowolna konfitura,
- 1,5 kg smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
1 szklankę zagotowanego mleka wlewamy do naczynia i mieszamy mikserem, wsypujemy mąkę. Resztę mleka podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka. Do przestudzonego ciasta dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozczyn drożdży, resztę mleka, mąkę, spirytus, olejek, roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto dobrze wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką pączki. Na środek ciasta kładziemy nadzienie i formujemy. Układamy na ściereczce, przykrywamy drugą, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie smażymy. Nadzienie i dekoracja pączków według własnego uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?