Składniki:
- 3 kg mąki tortowej (najlepiej 3 gatunki),
- 2 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 18 jaj - 10 całych i 8 żółtek,
- 3 szklanki mleka,
- 1/3 kostki margaryny,
- 1/3 kostki smalcu,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1,5 paczuszki drożdży
Sposób przygotowania:
Mleko, smalec, margarynę i olej podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dolewamy podgrzane mleko. Ubijamy mikserem i dosypujemy mąki przez sito. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Następnie formujemy duży placek i wykrawamy szklanką krążki, z których robimy okrągłe kuleczki i odstawiamy, aby podwoiły swoją objętość. W rondlu podgrzewamy smalec (nie olej, ponieważ pączki będą miały grubą skórkę). Po upieczeniu strzykawką wprowadzamy powidła.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?