Składniki:
- 8 żółtek,
- 10 dkg drożdży,
- 1/2 l mleka,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 kieliszek spirytusu,
- szczypta soli,
- 1 kg mąki tortowej.
Sposób przygotowania:
Żółtka i drożdże utrzeć razem. Mleko,oliwę, cukier i masło rozgrzać na ogniu. Ostudzić i wlewać do utartych żółtek z drożdżami.
Do rozczynu powolutku dodawać mąkę, spirytus, sól i dobrze utrzeć. Następnie szybko wyrabiać, bo bardzo mocno garują. Piec w głębokim oleju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?