Składniki:
- 1 filet drobiowy,
- 10 dkg wątróbki drobiowej,
- 1-2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 10 dkg żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn,
- majeranek,
- mąka do panierowania.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, podzielić na pół, tak aby powstały 4 płaty. Lekko je rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wątróbkę umyć, lekko osuszyć. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju, dodać wątróbkę i smażyć do momentu, aż po przekrojeniu nie będzie krwista. Przyprawić pieprzem i majerankiem. Wystudzić i zemleć w maszynce.
Na przyprawione filety zetrzeć ser, posypać rozmarynem i ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 1 godz. Pod koniec można zdjąć przykrywkę, aby roladki były złociste. Podawać z ziemniakami lub frytkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?