Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa,
- 35 dkg boczku wędzonego w plastrach,
- cebula, pół papryki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- olej,
- pół pęczka posiekanej pietruszki,
- 10 dkg sera feta,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- masło do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Przekładamy do mięsa, dodajemy natkę, jajka, bułkę tartą, pokruszoną fetę i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formę do babki natłuszczamy masłem i wykładamy plastrami boczku. Wkładamy mięso, końce boczku zawijamy do środka. Pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?