MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kruche ciastka (gmina Śrem)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kruche ciastka (gmina Śrem)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kruche ciastka (gmina Śrem) archiwum

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • powidła lub marmolada,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem lub ręcznie aż do wymieszania się wszystkich elementów. Rękoma uformować średnich rozmiarów kulę. Odkrawać z niej połowę i wałkować na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawac szklanką okrągłe placki, na środku których umieścić powidła.

Wycięte fragmenty z owocową masą złożyć na pół i po sklejeniu brzegów układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zarumienienia. Upieczone ciastka posmarować lukrem sporządzonym z połączenia cukru pudru i gorącej wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski