Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 3 żółtka,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- powidła lub marmolada,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem lub ręcznie aż do wymieszania się wszystkich elementów. Rękoma uformować średnich rozmiarów kulę. Odkrawać z niej połowę i wałkować na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawac szklanką okrągłe placki, na środku których umieścić powidła.
Wycięte fragmenty z owocową masą złożyć na pół i po sklejeniu brzegów układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zarumienienia. Upieczone ciastka posmarować lukrem sporządzonym z połączenia cukru pudru i gorącej wody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?