Składniki:
- 3 x 100 g ryżu parboiled,
- 1 kg zmielonej wołowiny z łopatki,
- główka białej kapusty,
- koncentrat pomidorowy 150-190 g,
- ketchup,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- pieprz,
- sól,
- vegeta,
- maggi,
- majeranek,
- pieprz cayenne,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
W kapuście wyciąć głąb i podgotować główkę w dużym garnku. W drugim garnku ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Sparzone liście kapusty wyjąć i ostudzić. Wyrobić ręcznie mięso, dodając jajka, majeranek, pieprz, pieprz cayenne, maggi i vegetę. Na końcu dodać 2 literatki zimnej wody, ryż i całość wymieszać. Masę nakładać na przestudzone liście i formować gołąbki. Smażyć w oleju z obu stron.
Przygotowanie sosu: Koncentrat pomidorowy przesmażyć na oleju, a po uzyskaniu ciemniejszej barwy dodać pół tubki ketchupu. Dodać przyprawy: maggi, cukier, pieprz i sól. Całość wymieszać i zredukować. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem do miękkości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?