MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Dworka w czerwonym fartuszku (gmina Białośliwie)

Redakcja
Dworka w czerwonym fartuszku (gmina Białośliwie)
Dworka w czerwonym fartuszku (gmina Białośliwie) archiwum

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Na sos:

  • 250 g suszonej żurawiny,
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • kilka kropel octu winnego.

Przygotowanie:
Skórę obmytych piersi z kaczki nacinamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy na noc do lodówki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy piersi od strony skóry przez około 6-7 minut, z drugiej strony około 3-4 minuty. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy skórą do góry przez około 20 - 25 minut.

Przygotowujemy sos. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy około 3-4 godziny. Wlewamy żurawinę wraz z wodą do garnka, dolewamy wino, dodajemy dżem i gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy pozostałe składniki. Piersi kaczki najlepiej podawać pokrojone w plastry i polane sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski