Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Na sos:
- 250 g suszonej żurawiny,
- 200 ml czerwonego półwytrawnego wina,
- 2 łyżki dżemu żurawinowego,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- szczypta czarnego pieprzu,
- szczypta pieprzu cayenne,
- kilka kropel octu winnego.
Przygotowanie:
Skórę obmytych piersi z kaczki nacinamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy na noc do lodówki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy piersi od strony skóry przez około 6-7 minut, z drugiej strony około 3-4 minuty. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy skórą do góry przez około 20 - 25 minut.
Przygotowujemy sos. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy około 3-4 godziny. Wlewamy żurawinę wraz z wodą do garnka, dolewamy wino, dodajemy dżem i gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy pozostałe składniki. Piersi kaczki najlepiej podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?