Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 250 g cukru,
- 3 duże jaja,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%,
- 2 opakowanie śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- owoc granatu, poziomki lub truskawki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sicie z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i znowu delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1 godz.
Masa:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz fixy. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą część na drobne okruszki. Na pozostałe ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy obficie okruszkami ciasta i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadły. Całość posypujemy owocem granatu lub innymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?