MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto leśny mech (gmina Zaniemyśl)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto leśny mech (gmina Zaniemyśl)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto leśny mech (gmina Zaniemyśl) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g cukru,
  • 3 duże jaja,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 2 opakowanie śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • owoc granatu, poziomki lub truskawki do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Ciasto: Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sicie z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i znowu delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1 godz.

Masa:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz fixy. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą część na drobne okruszki. Na pozostałe ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy obficie okruszkami ciasta i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadły. Całość posypujemy owocem granatu lub innymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski