Składniki:
- 1,5 kg boczku surowego bez skóry,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- pieprz,
- sól,
- papryka czerwona w proszku,
- kilka ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Boczek rozbić na prostokąt. Przygotować farsz. Zmielone mięso posolić i popieprzyć. Do masy dodać paprykę pokrojoną w małe kosteczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić na jednolitą masę z niewielkim dodatkiem zimnej wody.
Rozbity boczek rozkładamy na stole. Nakładamy na niego doprawione już mięso mielone. Następnie wszystko zwijamy tak jak roladę i związujemy. Całość posypujemy solą i pieprzem z dodatkiem ostrej papryki. Przyprawy wcieramy w roladę.
Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia, wiążemy jego końce i pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Mięso kroimy w plastry i podajemy do stołu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?