MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek zawijany (gmina Rozdrażew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek zawijany (gmina Rozdrażew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek zawijany (gmina Rozdrażew) archiwum

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego bez skóry,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pieprz,
  • sól,
  • papryka czerwona w proszku,
  • kilka ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:
Boczek rozbić na prostokąt. Przygotować farsz. Zmielone mięso posolić i popieprzyć. Do masy dodać paprykę pokrojoną w małe kosteczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wyrobić na jednolitą masę z niewielkim dodatkiem zimnej wody.

Rozbity boczek rozkładamy na stole. Nakładamy na niego doprawione już mięso mielone. Następnie wszystko zwijamy tak jak roladę i związujemy. Całość posypujemy solą i pieprzem z dodatkiem ostrej papryki. Przyprawy wcieramy w roladę.

Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia, wiążemy jego końce i pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Mięso kroimy w plastry i podajemy do stołu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski