Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

KUCHNIA WALENTYNKOWA: Pyszne dania i romantyczne dekoracje [ZDJĘCIA, PRZEPISY NA WALENTYNKI]

Milena Kochanowska
Sernik na słono z serem żółtymSkładniki:spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masłamasa serowa: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę. (źródło: msm-monki.pl)
Sernik na słono z serem żółtymSkładniki:spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masłamasa serowa: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę. (źródło: msm-monki.pl) FOT. MSM MOŃKI
Kuchnia na walentynki. Smaczne dania można romantycznie udekorować lub przyrządzić w formie specjalnej na tę okazję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski