Kuchnia marokańska jest typową kuchnią arabską i odzwierciedla całe bogate dziedzictwo kulturowe tego świata. Tradycyjna kuchnia została wzbogacona przez Maurów, którzy przywieźli tak oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła, Arabowie natomiast sprowadzili przyprawy z Indonezji. Dodatkowo wpływ miała kuchnia francuska i dlatego na śniadania jada się przede wszystkim słodkie rogaliki z kawą z mlekiem.
Na stołach dominują kuskus, tadżin (duszone mięso z warzywami) i harira (pikantna zupa z soczewicy). Popularne są także: daktyle, kasze, chleb i makaron. Danie główne to często zestaw lekkich sałatek (np. z zielonej papryki, pomidorów i czosnku), a następnie podaje się np. pieczone na grillu mięso lub ryby z kaszą kuskus i chlebem tadżin.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Smakowitym specjałem są briwats (małe pierożki, wypełnione różnym nadzieniem z mielonego mięsa, ryby, orzechów i ugotowanego w mleku ryżu) lub pastilla (mielone mięso gołębia oraz przyprawiane cytryną jaja, migdały, cynamon, szafran i cukier, poprzedzielane warstwami ciasta).
Po tych lekkich obiadach, gdy upał staje się znacznie mniejszy, podaje się sytą kolację. Na stole pojawia się gęsta zupa z baraniny, soczewicy, ciecierzycy, cebuli, czosnku, pomidorów, świeżych ziół i przypraw (harire) lub kebab.
Innymi daniami podawanymi pod wieczór mogą być wszelkie wariacje tworzone z owoców morza, a w rejonach wiejskich - chleb maczany w najlepszej oliwie z oliwek, do którego podaje się gorącą, słodką, miętową herbatę.
Najbardziej charakterystyczne potrawy powstają w glinianym naczyniu ze stożkowatą pokrywą zwanym tadżin. Zostało wymyślone po to, żeby Marokanki nie spędzały całego dnia w kuchni. Wystarczy dodać składniki i "samo się robi".
Potrawy w tadżinie gotuje się na parze, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu dania są zdrowe. Na wolnym ogniu potrawa dochodzi przez wiele godzin. Potem, razem z tym naczyniem, zostaje podana na stół. Tadżin można kupić także w Polsce. W sklepach kosztuje od 139 złotych do ponad 300. Ten nietypowy garnek spotykany jest nie tylko gliniany i ceramiczny, ale także teflonowy.
- Znakomitym dodatkiem marokańskiej kuchni są wina marokańskie, wśród których wyjątkowe jest szare wino - mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna z MarokoSklep. - Wina szare to tradycyjne marokańskie szczepy, choć możemy je także spotkać u producentów francuskich i północnoamerykańskich. Wino szare w barwie jest bladoróżowe lub łososiowe, bardzo delikatne, z szarawym poblaskiem. Jego niezwykły kolor sprawia, że przepięknie prezentuje się w kieliszku, ale uwagę zwraca, będąc jeszcze w butelce - niemal zawsze z białego, zupełnie przezroczystego szkła, co dodatkowo uwypukla niezwykłą barwę.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Należy je podawać schłodzone - jako młode i orzeźwiające wina najlepiej smakują w temperaturze 10-12 st. C. Stanowią doskonały dodatek do jedzenia - zwłaszcza ryb i owoców morza, lekkich sałatek oraz kuchni orientalnej i arabskiej.
Świetnie towarzyszą tradycyjnemu marokańskiemu kuskusowi z drobiem i sezonowymi warzywami, grillowanym i niezbyt tłustym mięsom, sałatkom owocowym. Ponadto doskonale smakują pite same lub jako aperitif. Są rewelacyjnym dodatkiem do owocowych drinków, a ich bogate aromaty dają podpowiedź, z jakimi owocami i likierami najlepiej je komponować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?