Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Poznajcie przepisy, które możecie wypróbować lub które zainspirują was w waszej kuchni
Kamo Yakimono
Marynowana pierś z kaczki podana w słodkim sosie sojowo-ostrygowym z orzechami nerkowca
Składniki:
600-800 g (2-3) piersi kacze
100 ml sosu sojowego kikkoman
100 ml sosu sojowego słodkiego
120 ml sosu ostrygowego
25 ml sosu rybnego
jabłko lub pomarańcza
1 główka czosnku
4-5 lasek cynamonu
ok. 10-15 lasek anyżu
Sos:
50 ml sosu sojowego
75 ml sosu sojowego słodkiego
75 ml sosu ostrygowego
20 orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
Filety z kaczki zalewamy delikatnie wodą, dodajemy sos ostrygowy, słodki sos sojowy, sos kikkomana oraz małą porcję sosu rybnego. Dorzucamy jabłko lub pomarańczę, kilka lasek cynamonu, anyż, główkę czosnku. Gotujemy 50 minut.
Przygotowując sos, mieszamy ze sobą sos sojowy, sos sojowy słodki oraz sos ostrygowy. Dolewamy wodę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Gotujemy, na koniec wrzucamy orzechy oraz bazylię.
(przepis Kasuna Perera)