Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krem z groszku cukrowego

Katarzyna Sklepik
Krem z groszku cukrowego
Krem z groszku cukrowego Grzegorz Dembiński
Zielony krem z groszku cukrowego świetnie nadaje się na jesienne chłody. Jest pożywny i szybki w przygotowaniu. Sprawdź przepis Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Poznaniu.

Składniki:

  • wywar z warzyw
  • pół kilograma groszku cukrowego
  • pęczek koperku
  • średni por
  • średnia marchewka
  • 25 ml białego wina
  • 25 ml śmietany 30%
  • pieprz młotkowany
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie:
Do wywaru z warzyw wrzucamy groszek, kawałki pora i posiekany koperek.
Po zagotowaniu gotujemy około 5 minut – tak, żeby groszek nie stracił koloru.
Stopniowo dodajemy wino i śmietanę. Całość blendujemy.
Do zmiksowanej, gorącej zupy wrzucamy, pokrojoną w drobne paseczki surową marchewkę.
W ciepłej zupie marchewka trochę zmięknie i będzie chrupiąca.
Przed podaniem dekorujemy krem - prażonymi na patelni - pestkami dyni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski