Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 25-30 gramów masła
- 1 ząbek czosnku
- natki pietruszki
- bułka tarta
- 1 jajko
- 20 gramów mleka
- mąka
proponujemy podawać z frytkami, groszkiem z puszki i sałatą.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka podzielić na dwie części: małą i dużą. Każdą z nich delikatnie rozbić.
Pietruszkę drobno posiekać. Umieścić w misce razem z już miękkim masłem i wymieszać. Następnie dodać wytłoczony czosnek i posolić. Sól można zamienić na mieszankę aromatycznych ziół. Dokładnie wymieszać zawartość na gładką masę. Z niej utworzyć rulon i umieścić w zamrażarce na 20 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Po wyjęciu z zamrażalnika położyć na dużą część filetu dodać sól i pieprz do smaku, przykryć mniejszą i zawinąć. Umieść w lodówce na 10 minut.
W międzyczasie trzeba wymieszać jajko z mlekiem. Filety zanurzyć w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Panierowanie powtórzyć.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na małej patelni podgrzać oliwę i smażyć filet do złotego koloru 5 minut. Następnie przenieś kurczak do piekarnika na 10-15 minut. Serwować z ziemniakami i groszkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?