Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z uda
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 mango
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- 10 świeżych truskawek
- 1 mały pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- garść kiełków rzodkiewki
- kmin rzymski
- papryka ostra
- sok z połowy cytryny
- sól
- pół małego arbuza
- pół melona kantalupa
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować sałatkę. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przygotowane kotleciki piec na grillu bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu z przygotowaną sałatką z owoców oraz kwaśną śmietaną bądź sosem jogurtowo–czosnkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?