Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszona cukinia - specjał dla wybrednych

Elżbieta Podolska
e-ogrodek.pl
Nie tylko kapusta może być kiszona. Wypróbujcie nasz przepis na kiszoną cukinię.

Składniki:
2 kg cukinii
20 dag korzenia chrzanu
1 pęczek kopru do kiszenia ogórków

Przygotowanie:
Do kiszenia nadają się cukinie o miękkiej skórce. Najlepsze są malutkie, wielkości ogórków, wtedy można je kisić w całości, większe okazy trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Cukinie umyć w gorącej wodzie, odkroić końcówki. Większe pokroić. Koper umyć i porozdzielać na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyć, obrać, pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Na dno każdego słoika włożyć gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładać cukinie jak najściślej. Na wierzchu znowu ułożyć koper i chrzan.

W 3 litrach przegotowanej letniej wody rozpuść 3 czubate łyżki soli. Zalać cukinie w słoikach, zakręcić szczelnie. Cukinie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Do jedzenia nadają się po dwóch tygodniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski