Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu poinformował, że w wyniku przeprowadzonych badań kontrolnych jakości wody z wodociągu wiejskiego w Kicinie stwierdzono pogorszenie jakości mikrobiologicznej wody ze względu na obecność bakterii grupy coli.
Inspektor sanitarny uspokaja, że woda nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednakże profilaktycznie, z uwagi na obecność bakterii wskaźnikowych, należy wodę przegotować, jeśli chce się jej używać do celów konsumpcyjnych (tj. do picia, płukania warzyw i owoców, produkcji żywności, mycia naczyń oraz powierzchni mających kontakt z żywnością), a także do kąpieli noworodków.
Woda może być używana do celów sanitarnych (tj. WC).
Z uwagi na prowadzoną intensywną dezynfekcję, woda może zawierać zwiększoną zawartość chloru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?