Składniki:
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pieprz,
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml śmietanki,
- 1 kostka bulionu grzybowego (można też użyć gotowy sos grzybowy dla wzmocnienia smaku)
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podsmażamy je na maśle lub oleju. Dodajemy kostkę grzybową i dusimy do odparowania płynu. Smażymy pokrojone w paski grzyby do złocistego koloru, po czym dodajemy śmietankę i dusimy tak długo, aż zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem. Następnie kaszę gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem masła przez około 20 minut. Wykładamy ją na półmiski i polewamy sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?