Składniki na kapustę zapiekaną z mięsem:
- pół kapusty,
- 500 g farszu z drobiu lub innego
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno siekamy i wrzucamy do wrzątku na 10 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na patelni do złotego koloru. Dodajemy do cebuli mielone mięso i gotujemy, aż mięso zmieni kolor na biały.
Jogurt mieszany z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy polowe miękkiej kapusty. Na wierzch wykładamy mięso mielonego z cebulką. Polewamy wszystko równomiernie połową sosu jogurtowego. Wyłożyć pozostałą kapustę i polać sosem. Posmarować całość roztrzepanymi jajkami. Opcjonalnie można posypać startym serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?