Składniki (4 porcje):
- 400 g kałamarniczek
- 60 g pomidory confit
- 150 ml wywaru rybnego
- 50 ml białego wina
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g masła
- 250 g zielonej soczewicy
- 100 g selera naciowego
- 50 g marchwi
- 50 g kopru włoskiego
- imbir,
- czosnek
- pęczek pietruszki
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć dzień wcześniej.
Marchew, seler naciowy, koper włoski pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, dodać imbir, czosnek, białe wino i wywar rybny. Gotować ok. 30 minut. Na końcu dodać śmietankę, pietruszkę, sól, pieprz. Kalmary oczyścić ponacinać i podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Pomidory obrać ze skóry i wyfiletować. Piec z ziołami i czosnkiem godzinę w temp. 100 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?