18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzmy owoce i warzywa

Milena Kochanowska
Dlaczego nie powinno się łączyć niektórych warzyw? Jak najlepiej je przygotowywać? Co zrobić, gdy nie lubimy owoców? Radzi Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Nie przepadam za owocami i warzywami, ale wiem, że chyba wszystkie mają wiele witamin. Czy jakichś powinniśmy unikać lub ograniczać ich jedzenie? Znajoma twierdzi, że bananów i ziemniaków. Moja mama, natomiast, uważa, że nie powinno się łączyć niektórych owoców i warzyw. Czy to prawda?

Warzywa i owoce mają wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz są źródłem błonnika pokarmowego. Z tego powodu powinniśmy je uwzględniać w codziennym jadłospisie.

Niestety zarówno warzywa jak i owoce mogą powodować wzdęcia, nie są też polecane w postaci surowej przy niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego. Ważny jest wtedy sposób ich przygotowania. Awersja wielu dzieci i dorosłych do warzyw ma przyczynę w złym ich przyrządzaniu. Niewłaściwa obróbka technologiczna może też zniszczyć nawet 50-70 proc. zawartych w nich witamin.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Jeśli nie lubi pani wszystkich warzyw i owoców, to proszę wybrać 3-4 rodzaje i uwzględniać je w diecie, pamiętając o tym, by nie łączyć pomidora z zielonym ogórkiem, bo tracą wtedy witaminę C i K.

Zimą polecam warzywa gotowane na parze.Taka obróbka cieplna jest zalecana ze względu na ograniczenie utraty witamin i składników mineralnych.

Jeśli chodzi o banany i ziemniaki: zarówno jedne jak i drugie są bogate w potas, jeden z najważniejszych składników mineralnych, który zapewnia prawidłowe przewodnictwo nerwowe, więc warto je jeść 100 g ziemniaków gotowanych ma ok. 80 kcal. Jako dodatek do zup lub w parze z serem twarogowym - a nie z tłustym sosem - nie są niczym złym.

Wszystko trzeba jeść z umiarem i w odpowiednich proporcjach. O ile warzywa (prawie wszystkie) są niskokaloryczne, to owoce ze względu na duża zawartość cukrów prostych mogą mieć sporo kalorii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski