Na stole możemy położyć bieżnik, który oddzieli nam sekcje dekoracji. Bieżniki mogą być przystrojone kokardami, płatkami śniegu, czy małymi choinkami. Możemy wykorzystać również podkładki z gwiazdkowym motywem – np. w renifery lub śnieżynki, które - podobnie jak serwetki podane w świątecznych obrączkach - wprowadzą odpowiedni klimat.
- W takim dniu warto użyć również wyjątkowej zastawy, która podkreśli ten magiczny czas. Na płaskie i głębokie talerze możemy położyć ładną serwetkę. Ich eleganckie zdobienia idealnie współgrać będą z wigilijnym stołem. Należy również pamiętać o pełnym komplecie sztućców z małą łyżeczką do napojów oraz widelczykiem deserowym do słodkości. Z takim wyposażeniem możemy być pewni, że wieczór zaliczymy do udanych. Kompot z suszu możemy podać w karafce do wina. Tak zaserwowany będzie wyglądał zachęcająco i na pewno szybko zniknie ze stołu – podpowiada Joanna Makul, ekspert bonami.pl
Pamiętajmy też, że bardzo ważne jest trzymać się jednej kolorystyki, najlepiej wybierać dwa - maksymalnie trzy kolory do dekoracji całego mieszkania.
Do złotego lub srebrnego wazonu ceramicznego zamiast typowej gwiazdy betlejemskiej (poinsecja), możemy wrzucić na przykład lampki choinkowe, które będą „wylewać się” z wazonu po jego bokach i w ten sposób rzucać na stół subtelne, nastrojowe światło.
Ascetyczne i skandynawskie: Kremowa poinsecja z nutą zieleni
Minimalistyczne wnętrze i dekoracje stołu utrzymane w kremowej bieli i soczystej zieleni urzekają swoim urokiem. Pojedyncze kwiaty cięte przy każdym nakryciu i dekoracyjnie zaaranżowane miniaturowe poinsecje w doniczkach stanowią cudowną dekorację i godnie witają gości.
Tradycyjny wieniec adwentowy nie jest konieczny. Aranżacja z czterema świecami ustawionymi w rzędzie, na podłużnej tacy jest równie elegancka i delikatna. Bożonarodzeniowy nastrój tworzą miniaturowe poinsecje w szklanych naczyniach, szyszki i jabłuszka. Cięta poinsecja, gałązki jodły szlachetnej, szyszki i jabłuszka to prosta, ale bardzo efektowna dekoracja talerza.
Wskazówka: Zaraz po podcięciu zanurz łodygę w wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza na około 5 sekund, a następnie w zimnej. Dzięki temu zabiegowi nie będzie wydostawał się z łodygi mleczny płyn. Końcówki ciętej poinsecji można owinąć zieloną taśmą lub wstawić do fiolki wypełnionej wodą, tak żeby uniknąć bezpośredniego kontaktu rośliny z porcelaną.
Nordycko i klasycznie: Dekoracja stołu z czerwonymi poinsecjami i gałązkami jodły
Czerwone poinsecje oraz gałązki jodły dominują w tej aranżacji i choć należą do tradycyjnych bożonarodzeniowych dekoracji, w tym zestawieniu wyglądają ponadczasowo.
Poszczególne elementy dekoracyjne, takie jak miedziany dzbanek, geometryczny szklano-metalowy świecznik czy pojedyncza poinsecja w doniczce pokrytej mchem, umieszczona centralnie w szklanym naczyniu nadają tej aranżacji nowoczesny charakter.
Klasyczny adwentowy wieniec zastąpił stylowy świecznik z czterem świeczkami ustawiony na środku stołu. Pojedyncze łodyżki poinsecji umieszczone w wypełnionych wodą fiolkach na drewnianych podkładkach są miłym powitaniem dla gości.
Powieszony na ścianie wieniec z jedną czerwoną poinsecją jest dopełnieniem całości.
Więcej niż Boże Narodzenie: Poinsecje w świąteczno-romantycznej scenerii
Poinsecja wyeksponowana w wazonie lub zestawiona z innymi kwiatami jest nie tylko idealną dekoracją na Boże Narodzenie, ale również na inne specjalne okazje organizowane zimą. Doniczkowe i cięte poinsecje w różnych kolorach połączone z goździkami, gerberami oraz różami zostały wyeksponowane w małych, dekoracyjnych naczynkach na delikatnej, szklanej tacy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?