Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane - najprostsze

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Za dużo jajek ugotowaliście na wielkanocne śniadanie? Można z nich zrobić kolejne danie. Chyba w dziesiątki liczyć można przepisy na jajka faszerowane. Ten należy chyba do najprostszych, ale i najsmaczniejszych. Bo tak naprawdę w jajku najlepsze jest... jajko.

Składniki - jajka faszerowane

  • 8 jajek
  • 2-3 łyżek gęstej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masmix lub masło do smażenia

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu energicznym ruchem, ostrym nożem, przecinamy je wzdłuż na pół. Wybraną łyżeczką zawartość drobno szatkujemy. Siekamy pietruszkę, dodajemy wraz ze śmietaną, solą i pieprzem do jajek. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, tak, aby nie wypływała ze skorupek. Dlatego śmietana koniecznie musi być gęsta (używam osiemnastoprocentowej szczecinieckiej). Masę wkładamy do skorupek i posypujemy dokładnie bułką tartą. Smażymy na gorącym tłuszczu. Jeśli wybierzemy masło - zyskamy ładniejszy, złoty kolor, ale też łatwiej mogą się przypalić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski