18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajecznica z kurkami i kiełbasą na maśle

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z jajkiem. Jego autorem jest Zofia Ruman

Składniki na 4 porcji:

  • 8-10 jajek
  • 200-300 gramów boczku podwędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie pomidory
  • 250 gramów margaryny do smażenia lub masełka
  • 1 pączek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię i zaczynamy na małym ogniu podsmażać. Następnie kroimy cebulę w kostkę. Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy drobno i rozdzielamy na dwie części. Jajka rozbijamy i wlewamy do naczynia - rozmieszać je. Gdy boczek zacznie się już podpiekać (nie na skwarki) żeby był miękki, dodajemy cebulę, podpiekamy razem z boczkiem, gdy się cebula zarumieni wsypujemy pokrojone pomidory. Wszystko razem na pełni mieszamy.

Następnie wlewamy jajka i mieszamy, po chwili dodajemy połowę posiekanego szczypiorku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - wedle uznania. Wykładamy gotową jajecznicę na talerze posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem pszennym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski