Składniki na 4 porcji:
- 8-10 jajek
- 200-300 gramów boczku podwędzonego
- 2 średnie cebule
- 3 średnie pomidory
- 250 gramów margaryny do smażenia lub masełka
- 1 pączek szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię i zaczynamy na małym ogniu podsmażać. Następnie kroimy cebulę w kostkę. Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy drobno i rozdzielamy na dwie części. Jajka rozbijamy i wlewamy do naczynia - rozmieszać je. Gdy boczek zacznie się już podpiekać (nie na skwarki) żeby był miękki, dodajemy cebulę, podpiekamy razem z boczkiem, gdy się cebula zarumieni wsypujemy pokrojone pomidory. Wszystko razem na pełni mieszamy.
Następnie wlewamy jajka i mieszamy, po chwili dodajemy połowę posiekanego szczypiorku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - wedle uznania. Wykładamy gotową jajecznicę na talerze posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem pszennym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?