Składniki:
Indyk
Marynata:
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
tymianek do smaku,
bazylia do smaku,
majeranek do smaku,
10 ząbków czosnku,
sok z cytryny,
2 łyżki oregano,
sól i pieprz do smaku
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Nadzienie:
bochenek chleba,
3 cebule,
5 łyżek natki pietruszki,
3 szklanki wody,
15 dag masła,
kostka rosołowa,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą składników, przygotowaną marynatą natrzeć indyka w środku i na zewnątrz. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Nadzienie:
Na patelni roztopić 10 dkg masła. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoty kolor. Chleb pokrojony w kostkę zrumienić na pozostałym maśle. Pietruszkę posiekać i zrobić rosołek z wody i kostki rosołowej. Grzanki połączyć z cebulą i rosołem. Doprawić do smaku. Dodać natkę i dokładnie wymieszać.
Podanym farszem napełniać indyka i piec do miękkości w 190 stopniach przyjmując godzinę pieczenie na każdy kilogram ptaka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?