18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Indyk nadziewany chlebem i cebulą

ELKA
Narodowe święta w różnych krajach świata obchodzone są także kulinarnie, specjalnymi potrawami czy deserami. Co podaje się na świątecznych stołach w innych państwach? - pisze Elżbieta Podolska

Składniki:

Indyk

Marynata:
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
tymianek do smaku,
bazylia do smaku,
majeranek do smaku,
10 ząbków czosnku,
sok z cytryny,
2 łyżki oregano,
sól i pieprz do smaku

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Nadzienie:
bochenek chleba,
3 cebule,
5 łyżek natki pietruszki,
3 szklanki wody,
15 dag masła,
kostka rosołowa,
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą składników, przygotowaną marynatą natrzeć indyka w środku i na zewnątrz. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:
Na patelni roztopić 10 dkg masła. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoty kolor. Chleb pokrojony w kostkę zrumienić na pozostałym maśle. Pietruszkę posiekać i zrobić rosołek z wody i kostki rosołowej. Grzanki połączyć z cebulą i rosołem. Doprawić do smaku. Dodać natkę i dokładnie wymieszać.

Podanym farszem napełniać indyka i piec do miękkości w 190 stopniach przyjmując godzinę pieczenie na każdy kilogram ptaka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski