Składniki:
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 kg twardych średnich gruszek,
- 700 g cukru,
- 1,5 l wody,
- słoiki
Sposób przygotowania:
Oddzielnie wodę w naczyniu zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki kwaśnej wodzie gruszki nie ściemnieją. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy cukier i mieszamy. W tym czasie myjemy, kroimy i drylujemy gruszki. Każdą wrzucamy do kwaśnej wody. Kiedy woda się zagotuje, odliczamy 15 minut i wrzucamy gruszki do syropu. Trzymamy je w gotującym się syropie przez około 5 minut (długość gotowania zależy od odmiany gruszek). Następnie wyjmujemy gruszki z syropu i odstawiamy, żeby lekko przestygły. Układamy do wcześniej wyparzonych słoików i zalewamy gorącym syropem tak, żeby przykryć gruszki. Pasteryzujemy całość.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?