W tym sezonie warto na ruszcie położyć rybkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym grilluje się ją szybciej niż inne mięso. Na grilla nadają się zarówno ryby słodkowodne, jak i słonowodne.
Pamiętaj! Do grillowania w całości świetnie nadaje się: pstrąg, karp, szczupak, leszcz, labraks, makrela, łosoś, dorsz, halibut, tuńczyk i tilapia.
Ważne! Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości - z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach (no, chyba że mamy w domu wędkarza).
Przyprawy. Choć każda ryba jest inna, świetnie komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano i rozmaryn. Przed grillowaniem koniecznie kup cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.
Marynata. Właściwa marynata sprawi, że mięso ryby będzie kruche. Rybę można marynować w winie, soku z cytrusów, occie, mleku i jogurcie.
Przepis na najprostszą marynatę do ryb.
Wymieszaj: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 6 łyżek soku z cytryny, półtorej łyżeczki cukru, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka suszonej pietruszki.
Marynata do białych ryb
Wymieszaj: 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki oleju sezamowego, łyżeczkę mielonego czosnku, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki mielonego imbiru.
Marynata do czerwonych ryb.
Wymieszaj: 1/4 szklanki miodu, 3 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka przyprawy do ryb, drobno posiekany czosnek.
Jak przygotować rybę?
Sposób pierwszy: Umytą w całości świeżą rybę natrzyj solą i pieprzem. Przygotowaną wcześniej marynatą natrzyj rybę i wstaw ją do lodówki na godzinę. Ryby można delikatnie naciąć w kilku miejscach - łatwiej przejdą marynatą.
Sposób drugi: Naciętą rybę natrzyj solą i pieprzem nazewnątrz i wewnątrz. Do środka wkrop trochę soku z cytryny i włóż gałązki świeżych ziół: tymianku, pietruszki, trawy cytrynowej, rozmarynu, oregano.
Lubisz eksperymentować? Zamiast ziół włóż do środka startą marchewkę i seler lub pokrojonego w plastry pomidora.
Jak ułożyć rybę na grillu?
Przygotuj folię aluminiową, wysmaruj ją od środka masłem lub oliwą i zawiń rybę. Możesz też wykorzystać tackę do pieczenia - na niej wokół ryby ułożysz gałązki świeżych ziół i plasterki cytryny. Są też specjalne koszyczki do grillowania ryb.
Jak długo grillować?
Czas grillowania ryby zależy od jej gatunku i od temperatury, jaką udało się osiągnąć na wysokości rusztu grilla. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.
Tilapia z grilla z ziołowymi ziemniaczkami
Składniki:
- świeża patroszona czerwona tilapia
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 czerwone papryczki chilli
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- listek laurowy
- gałązka rozmarynu
- szczypta sezamu
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około dwie godziny do lodówki.
W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zimniaki kroimy w talarki, posypujemy ziołami i lekko podpiekamy na patelni, tak by się zarumieniły.
Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy, dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami.
Grillowany łosoś podawany z salsą z mango
Składniki:
- 4 steki z łososia
- skórka i sok z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- duże mango
- czerwona cebula
- 2 marakuje
- 2 gałązki bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Salsa: Drobno posiekane i obrane mango i cebulę włóż do miski, marakuję przekrój na pół, wyjmij łyżeczką miąższ i na drobnym sicie przetrzyj go do miski. Następnie porwij listki bazylii i dodaj je do miski razem z sokiem z limonki. Przypraw pieprzem i solą i dobrze wymieszaj. Przykryj folią i odstaw.
Ryby: Umyj steki z łososia i osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie przełóż do dużej salaterki. Posyp je startą skórką z limonki i polej sokiem z cytryny. Przypraw steki solą i pieprzem, przykryj i odstaw. Rozgrzej grill i ułóż na nim steki z łososia. Grilluj w średniej temperaturze po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco z przygotowaną wcześniej salsą.
Marynowany stek z tuńczyka prosto z rusztu
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka
- szklanka białego wytrawnego wina
- cebula, cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, natkę pietruszki i rozmaryn drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do małego garnka. Dodajemy szklankę białego, wytrawnego wina, posiekane warzywa i pieprz. W ten sposób otrzymujemy marynatę, którą zalewamy steki z tuńczyka. Zostawiamy je na noc w lodówce. Po wyjęciu marynowanych już ryb, osuszamy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy tuńczyka. Smażymy steki na małym ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aby zapobiec ich wysuszeniu i przygotować do dalszego przyrządzania. Kiedy ryba lekko się zarumieni, wyłączamy ogień i owijamy jej kawałki folią aluminiową. Nie kładziemy jej bezpośrednio na grillu, ale na jego boku. Steki są przypieczone z zewnątrz, a grill ma im pomóc w upieczeniu od środka.
Pstrąg z grilla
Składniki:
- świeży, wypatroszony pstrąg ok. 400g
- marchewka, pietruszka, seler, por
- 2 łyżki koperku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Umyj i dokładnie osusz pstrąga. Ułóż na folii aluminiowej. Warzywa obierz i pokrój w słupki o długości 2 cm. Wszystko wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy i połowę ilości soli. Faszeruj pstrąga, a na wierzchu posyp koperkiem i resztą soli. Zawiń szczelnie folią aluminiową. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a nawet na całą noc. Po zamarynowaniu pstrąga rozgrzej grill, ułóż rybę na ruszcie i grilluj z każdej strony po 15 minut.
Farsz z ziół - drugi wariant podania pstrąga.
Posolonego pstrąga wysmaruj w środku marynatą (z dwóch łyżek oleju i pieprzu), do środka ryby włóż natkę pietruszki, świeży koper i ząbek czosnku. Zawiń w folię aluminiową, grilluj przez 15 minut, do miękkości ryby. Całość możesz skropić cytryną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody
- Dwóch ukraińskich żołnierzy zadźganych nożem w Niemczech. Sprawcą... Rosjanin
- QUIZ Test MultiSelect 2024 - oto legendarny test do policji. Zmora rekrutacji!