Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie z kolorem: Pomarańczowo, znaczy zdrowo [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
ZUPA Z BATATÓW
ZUPA Z BATATÓW 123rf
Pomarańczowe potrawy mają najczęściej słodkawy smak, dlatego warto je dobrze doprawić. Owoce, warzywa i ryby w tym kolorze pomogą nam wzmocnić odporność organizmu.

Różne odcienie barwy pomarańczowej należą do najbardziej energetycznych kolorów. Mają w sobie radość, którą niesie żółty i siłę od czerwieni. Pomarańczowe potrawy mogą być słodkie, pikantne lub łączyć smaki i aromaty. Trudno się im oprzeć.

ZOBACZ TEŻ:

Ryby, marchew, dynia, papryka pomarańczowa, pomarańczowa cukinia, kurki i pieprznik jadalny, papaja, mango dojrzałe, śliwa daktylowa, rokitnik, morele i oczywiście pomarańcze, mandarynki. I to niecała lista pomarańczowych darów przyrody do zjedzenia. Większość z nich jest bogata w beta-karoten - przeciwutleniacz, sprzyjający tworzeniu krwi, poprawiający stan skóry i wzroku; pektyny - usuwają toksyny, ułatwiają prace żołądka: wiążą i usuwają niechciane produkty przemiany materii.

Ale, jak wiadomo, wszystko należ jeść w odpowiednich ilościach. Nie warto przesadzać z cytrusami, ze względu na ryzyko rozwoju alergii. Uwaga na suszone morele - podobnie jak wszystkie suszone owoce, mają dość dużo kalorii.

TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 350 g makaronu tagliatelle,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • kieliszek białego wina,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml śmietanki do sosów,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Szklimy posiekaną cebulkę na maśle. Dodajemy łososia pokrojonego w paski. Dodajemy wino. Kiedy odparuję, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Następnie wlewamy koncentrat i śmietankę. Gotujemy sos przez chwilę na wolnym ogniu i dodajemy szczypiorek. Gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z kremowym sosem. Podajemy od razu na gorąco.

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oliwy,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • przyprawa do pierników lub cynamon,
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Ucieramy oliwę z cukrem. Wbijamy do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypujemy mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodajemy po łyżce marchwi. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Ciasto przekładamy do blaszki wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-60 minut.

ZUPA Z BATATÓW

Składniki:

  • 500g batatów,
  • 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu)
  • biała część 1 pora,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • 1 płaska łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 płaska łyżka mielonej kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra do smaku

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do miękkości. Gdy bataty zmiękną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna.

CURRY WARZYWNE

Składniki:

  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 kawałek świeżego imbiru,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml wywaru warzywnego,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz ,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 mały kalafior (500g),
  • 1 łyżka soku z limonki.

Można też dodać m. in. fasolkę szparagową, bakłażan, pomidory, ciecierzycę

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starrtyimbir, curry i kurkumę. Podsmażamy. Dodajemy ugotowane warzywa. Solimy i pieprzymy. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Warzywa powinny zostać al dente. Na końcu wlewamy sok z limonki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski