Różne odcienie barwy pomarańczowej należą do najbardziej energetycznych kolorów. Mają w sobie radość, którą niesie żółty i siłę od czerwieni. Pomarańczowe potrawy mogą być słodkie, pikantne lub łączyć smaki i aromaty. Trudno się im oprzeć.
ZOBACZ TEŻ:
Ryby, marchew, dynia, papryka pomarańczowa, pomarańczowa cukinia, kurki i pieprznik jadalny, papaja, mango dojrzałe, śliwa daktylowa, rokitnik, morele i oczywiście pomarańcze, mandarynki. I to niecała lista pomarańczowych darów przyrody do zjedzenia. Większość z nich jest bogata w beta-karoten - przeciwutleniacz, sprzyjający tworzeniu krwi, poprawiający stan skóry i wzroku; pektyny - usuwają toksyny, ułatwiają prace żołądka: wiążą i usuwają niechciane produkty przemiany materii.
Ale, jak wiadomo, wszystko należ jeść w odpowiednich ilościach. Nie warto przesadzać z cytrusami, ze względu na ryzyko rozwoju alergii. Uwaga na suszone morele - podobnie jak wszystkie suszone owoce, mają dość dużo kalorii.
TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle,
- 100 g wędzonego łososia,
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- kieliszek białego wina,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 200 ml śmietanki do sosów,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Szklimy posiekaną cebulkę na maśle. Dodajemy łososia pokrojonego w paski. Dodajemy wino. Kiedy odparuję, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Następnie wlewamy koncentrat i śmietankę. Gotujemy sos przez chwilę na wolnym ogniu i dodajemy szczypiorek. Gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z kremowym sosem. Podajemy od razu na gorąco.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 szklanki startej marchwi,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oliwy,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawa do pierników lub cynamon,
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Ucieramy oliwę z cukrem. Wbijamy do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypujemy mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodajemy po łyżce marchwi. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Ciasto przekładamy do blaszki wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-60 minut.
ZUPA Z BATATÓW
Składniki:
- 500g batatów,
- 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu)
- biała część 1 pora,
- 3 duże ząbki czosnku,
- kawałek imbiru,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki kurkumy,
- 1 płaska łyżka kminu rzymskiego,
- 1 płaska łyżka mielonej kolendry,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra do smaku
Sposób przygotowania:
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do miękkości. Gdy bataty zmiękną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna.
CURRY WARZYWNE
Składniki:
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 kawałek świeżego imbiru,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 500 ml wywaru warzywnego,
- oregano,
- sól,
- pieprz ,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 mały kalafior (500g),
- 1 łyżka soku z limonki.
Można też dodać m. in. fasolkę szparagową, bakłażan, pomidory, ciecierzycę
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starrtyimbir, curry i kurkumę. Podsmażamy. Dodajemy ugotowane warzywa. Solimy i pieprzymy. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Warzywa powinny zostać al dente. Na końcu wlewamy sok z limonki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?