Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gołąbki borowikowe

Waldemar Kurowski
Wydawało się, że sezon grzybowy chyli się ku końcowi, a tu przyroda zrobiła kolejną niespodziankę, tym razem miłą i w lasach nastąpił ogromny wysyp wspaniałych okazów różnej maści. Musiałem z tej okazji skorzystać i wybrałem się do lasu na „polowanie na grzybowe okazy”. Nie zawiodłem się. Z nazbieranych grzybów, gdzie dominowały borowiki, postanowiłem przygotować.

Kapustę oczyszczam z uszkodzonych liści, wycinam głąb, myję, parzę we wrzątku (kilka minut). Oddzielam liście, wycinam grube nerwy. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i na rozgrzanym oleju doprowadzam do zeszklenia.

Grzyby starannie czyszczę, myję, szatkuję, dodaję do cebuli, duszę razem do miękkości i przyprawiam do smaku. Studzę, dodaję jajko, tartą bułkę i wszystko dokładnie mieszam.

Na liście kapusty nakładam farsz i starannie zawijam w rulon. Przygotowane gołąbki układam szczelnie w brytfannie, podlewam wywarem i duszę aż do miękkości. Na tłuszczu zrumieniam mąkę, rozprowadzam wywarem, dodaję śmietankę i wlewam do gotowych gołąbków. Podaję z tłuczonymi ziemniakami.

Składniki na 4 osoby:

  • Główka białej kapusty
  • 50 dag borowików
  • cebula
  • jajko
  • szklanka wywaru jarzynowego
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pół szklanki śmietanki
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski