Kapustę oczyszczam z uszkodzonych liści, wycinam głąb, myję, parzę we wrzątku (kilka minut). Oddzielam liście, wycinam grube nerwy. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i na rozgrzanym oleju doprowadzam do zeszklenia.
Grzyby starannie czyszczę, myję, szatkuję, dodaję do cebuli, duszę razem do miękkości i przyprawiam do smaku. Studzę, dodaję jajko, tartą bułkę i wszystko dokładnie mieszam.
Na liście kapusty nakładam farsz i starannie zawijam w rulon. Przygotowane gołąbki układam szczelnie w brytfannie, podlewam wywarem i duszę aż do miękkości. Na tłuszczu zrumieniam mąkę, rozprowadzam wywarem, dodaję śmietankę i wlewam do gotowych gołąbków. Podaję z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki na 4 osoby:
- Główka białej kapusty
- 50 dag borowików
- cebula
- jajko
- szklanka wywaru jarzynowego
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 3 łyżki tartej bułki
- pół szklanki śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?