Pomogli w tym szef kuchni sieci hoteli Pietrak Wojciech Gubański i doradca kulinarny Unilever Foodsolutions Tomasz Grabski, a także Hanka i Rumcajs. Niezwykłą atrakcją, szczególnie dla tych, którzy na spotkaniu z tego cyklu byli pierwszy raz, była możliwość przygotowywania potraw samodzielnie, oczywiście pod okiem wspomnianych mistrzów, którzy nie tylko gotowali, ale opowiadali o specyfice kuchni czeskiej. Jak się okazuje jest ona zbliżona do polskiej choć cięższa. Sporo w niej smalcu, kminku i czosnku. Tego popołudnia można było delektować się zupą czosnkową, kurczakiem z suszonymi grzybami i czosnkiem, pieczoną wieprzowina z knedelkami i duszoną kapustą, ale gościom smakowały również jajka zapiekane w wątrobce. Na deser był pyszny kołacz babciny z konfiturą i leśnymi owocami. Nie obyło sie tez bez degustacji czeskiegio piwa i dobrej na trawienie Becherovki.
Czytaj także:
Precz ze świątecznymi oponkami, czyli lekka kuchnia dla każdego
Wszystko było niezwykle smaczne, a co najbardziej dowiemy się niebawem z wyników ankiety, którą każdy z gości wypełnił na zakończenie imprezy. Danie, które najbardziej smakowało gościom wejdzie na stałe do menu Pietraka. Wszystko odbywało się przy czeskiej muzyce, a szczególnie przeboju niezapomnianego Ivana Mladka "Nu Nu Nu New York", którego uczestnicy spotkania uczyli się oraz opowieści związanych z ciekawostkami języka czeskiego,
Już dziś warto rezerwować sobie czas na 13 sierpnia i spotkanie w tym samym miejscu z kuchnią skandynawska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?