Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gicze baranie

Waldemar Kurowski
Dzisiaj polecam coś, co zadowoli najwybredniejszych znawców kulinarnych specjałów. Będą to gicze baranie duszone. Gicze podaję z ziemniakami i marchewką, burakami lub sezonowymi surówkami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 1 kg giczy baranich
  • 4 dag smalcu
  • 5 dag cebuli
  • 5 dag marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • dag mąki pszennej
  • sól do smaku.

Przygotowanie
Najpierw gicze staranie czyszczę i myję. Następnie obraną i umytą cebulę wraz z oczyszczoną marchwią ucieram na tarce (małe oczka), otaczam w tym gicz i pozostawiam na godzinę w chłodnym miejscu. Po godzinie gicze solę, oprószam mąką, rozgrzewam tłuszcz na patelni i obsmażam z każdej strony na rumiany kolor. Tak przygotowane gicze przekładam do rondla, podlewam wodą i powoli duszę do miękkości pod przykryciem. Przed końcem duszenia dodaję roztarty czosnek z solą i zagotowuję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski