Składniki:
4 udka gęsie
15 dag gęsiego smalcu lub wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 ziemniaków
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
kminek
Przygotowanie:
Udka umyte, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać gęsi smalec. Obsmażyć udka na rumiany kolor i wyciągnąć.
Do tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, słodką paprykę w proszku litr wody. Włożyć udka i dusić ok. 40 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kontrolować poziom wody, dolewając ją w czasie duszenia. Po upływie 40 minut dodać 3 rozgniecione (a nie wyciśnięte) ząbki czosnku i kminek do smaku. Dusić kolejne 40 minut.
Następnie dodać pokrojone w cienkie słupki obrane ziemniaki i gotować do miękkości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?