Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś faszerowana po polsku

Marek Gąsiorowski
Gęś faszerowana po polsku
Gęś faszerowana po polsku Bartłomiej Wudtke

Składniki:

  • gęś (ok. 4 kg)
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 30 dag cielęciny
  • 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu).

Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3/4 godziny.

Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku.

Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.

Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.

Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny.

Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski