Składniki:
- gęś (ok. 4 kg)
- łyżka suszonego majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- łyżka masła
- 30 dag cielęciny
- 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- cebula
- 2 łyżki majeranku
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu).
Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3/4 godziny.
Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku.
Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny.
Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?