- Impreza ma być oknem wystawowym dla naszej kuchni. To pilotażowa edycja - mówi o Poznań Food Days Jan Mazurczak, dyrektor PLOT. Od 11 do 15 sierpnia Poznań wypełni się smakołykami. W programie imprezy znajdą się dobrze znane imprezy, jak Jarmark Dobrego Smaku czy Zielony Targ. Będą też nowości, jak np. pokazy filmowe.
- Poznań Food Days są różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie. Nazwa jest nowa, ale to klamra dla tego co było do tej pory. Jedzenie połączymy z kulturą - tłumaczy Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Głównymi projektami przygotowywanymi przez PLOT i restauracje będą „W tytce i na patyku” oraz „Kulinarne duety”. Pierwszy poświęcony jest street food’owi. W przystępnej cenie zjemy nawet w droższej restauracji, nie specjalizującej się do tej pory w takiej kuchni. W drugim projekcie główni kucharze i ich pomocnicy mają przygotować menu degustacyjne.
Z kolei w programie Festiwalu Dobrego Smaku jest tradycyjny jarmark na Starym Rynku, konkurs na najlepszą nalewkę i kaczkę po poznańsku. W 2010 roku ten lokalny specjał najlepiej przygotowywała restauracja Monidło. Czy w tym roku zdoła powtórzyć sukces?
Info z Polski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?