Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazpacho

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycyjna na wybrzeżu morza śródziemnego zupa gazpacho jest idealnym przykładem letniej zupy, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Hiszpanie twierdzą, że taka zupa nie potrzebuje wcale gotowania. Wystarczy obrać pomidory, pokroić wszystkie pozostałe składniki, zmiksować i schłodzić. A gdy nie mamy czasu na schłodzenie zupy w lodówce, można podawać ją z kostkami lodu lub nawet pokruszonym lodem.

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • pączek pietruszki,
  • 1 kromka chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy. Chleb moczymy w wodzie. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy. Dodajemy do purée odłożone pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Dekorujemy bazylią, można też dodać gotowaną fasolkę szparagową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski