Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau jest kulinarną mapą świata, w Polsce ukazuje się od 4 lat. Trafiają do niego najlepsze restauracje wyróżniające się kulinarną kreatywnością, nowatorskim podejściem do smaku i unikalną atmosferą. Co roku anonimowi inspektorzy Gault&Millau odwiedzają ponad 1000 wybranych przez siebie miejsc w kraju, w którym ukazuje się przewodnik i oceniają je według ściśle określonych kryteriów.
W tym roku polscy i zagraniczni krytycy kulinarni Gault&Millau odwiedzili ponad 1000 restauracji.
- Wielkopolska jest jednym z regionów, gdzie gastronomia pięknie się rozwija i gdzie są naprawdę utalentowani szefowie kuchni – podkreśla Monika Bębnowska z Gault&Millau Polska.
Matii Sushi jest pierwszą restauracją sushi w Wielkopolsce, która otrzymała prestiżową żółtą czapkę Gault&Milleu. Krytyków kulinarnych ujęło w Matii Sushi podejście do sztuki kulinarnej - na bazie nietypowych dla kuchni japońskiej składników restauracja tworzy nowe smakowe i wizualne połączenia Zachodu ze Wschodem, głęboko jednak zakorzenione w tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni. Wrażenie zrobiła także na Gault&Millau oprawa wizualna dań.
- Bardzo się cieszymy, że nasza kuchnia została doceniona przez ekspertów. To prestiżowe wyróżnienie jest efektem ciężkiej pracy całego naszego zespołu – mówi Janusz Sępkowski, szef kuchni Matii Sushi. – W gotowanie wkładamy serca, bo to jest nasza pasja. Dobry smak – zarówno w dosłownym tego słowa znaczeniu, jak również na poziomie prezentacji wizualnej i wykonania dania – jest dla nas wartością nadrzędną – dodaje.
Matii Sushi to japońska restauracja, która na kulinarnej mapie Poznania pojawiła się ponad 10 lat temu.
OBEJRZY TAKŻE: Dlaczego Warto jeść sushi?
Źródło: tvn
Czytaj więcej na następnej stronie >>>
Sushi przygotowywane w restauracji doceniło japońskie stowarzyszenie sushi przyznając – jedyny uznawany i akceptowany na całym świecie - Certyfikat International Sushi Proficiency.
Żółty Przewodnik Gault&Millau stworzyli w 1965 r. Henri Gault i Christian Millau, dwaj francuscy dziennikarze kulinarni. Jego celem jest wyróżnienie najlepszych restauracji, które sztukę kulinarną uprawiają przez duże „S”.
Obecnie przewodnik ukazuje się w 20 krajach na całym świecie, w Polsce – po raz 4. Co roku anonimowi inspektorzy
Gault&Millau odwiedzają ponad 1000 wybranych przez siebie miejsc w kraju, w którym ukazuje się przewodnik i oceniają je według ściśle określonych kryteriów.
Restauratorzy nie mają pojęcia, kiedy inspektorzy ich odwiedzają, kim są i co zamawiają. Wizyty te odbywają się w ścisłej tajemnicy, dzięki czemu eksperci z Gault&Millau są traktowani jak każdy inny gość lokalu.
Restauracje są oceniane w skali od 1 do 20 punktów i mogą otrzymać od 1 do 5 żółtych czapek. Do przewodnika trafiają te, które doceniono co najmniej 10 punktami. Od liczby przyznanych punktów zależy, ile prestiżowych czapek zdobędzie restauracja (19-20 pkt. – 5 czapek, 17-18,5 pkt. – 4 czapki, 15-16,5 – 3 czapki, 13-14,5 – 2 czapki, 11-12 jedna czapka). Choć szczegółowe kryteria oceny znają jedynie krytycy kulinarni związani z przewodnikiem, to wiadomo, że punkty są przyznawane za jakość jedzenia, kreatywność, cenę dania, atmosferę czy serwis.
Ponadto co roku Gault&Millau przyznaje nagrody w 5 kategoriach – Szef Kuchni Tradycyjnej, Młody Talent, Kobieta Szef, Szef Jutra oraz Szef Roku – na które czeka cała branża kulinarna. Tytuły te otrzymują wybitni szefowie kuchni, którzy wyznaczają trendy, są innowacyjni w podejściu do smaku i kompozycji składników. Znalezienie się w Żółtym Przewodniku jest ogromnym wyróżnieniem dla restauracji, zdobycie prestiżowych czapek oznacza kuchnię wybitną.
W wydaniu Gault&Millau Polska na 2018 rok znalazło się 580 restauracji i 160 produktów regionalnych. Wśród wyróżnionych jest 38 restauracji z Poznania, jednak Matii Sushi jest pierwszą i jedyną wyróżnioną restauracją sushi w Wielkopolsce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?