Zapomniane centrum (12)
~geysha 10.03.09, 13:22
Jest w Poznaniu taka ulica, gdzie na drogach spotyka się dziurę na dziurze i nie ma tam kanalizacji. Co więcej, taka ulica znajduje się prawie w centrum naszego miasta, między ulicami Głogowską a Grunwaldzką. Ta ulica to Górnicza. Niegdyś Pracownicze Ogródki Działkowe im. ks. Skorupki, obecnie osiedle mieszkaniowe. Ta zapomniana część miasta jest omijana szerokim łukiem. Stanowiła połączenie komunikacyjne ulicy Promienistej i Górczyna, dopóki na przejeździe nie zamontowano bramy otwieranej na pilota. Aby wyjechać z "działek" do Promienistej, należało wykupić owe urządzenie. W przeciwnym razie trzeba było tracić paliwo na objazd przez Górczyn. Na pomysł zamontowania bramy wpadło kilku mieszkańców, którym przeszkadzały rozpędzone auta, nie zważające na przechodniów, jak również samochody dostawcze, a nawet ciężarówki. Podczas zebrania Rada Osiedla rozpatrzyła wniosek pozytywnie i w ten sposób zablokowano północny wyjazd z Górniczej.
Jak wspomniałam na początku, nie wyposażono mieszkańców w luksus kanalizacji, przez co odpady komunalne składować muszą oni w przydomowych szambach. To oburzające: wszędzie wokół powstają nowe wille i blokowiska, centra i galerie handlowe, a dokładnie między nimi wszystkimi pewna ulica dusi się, poniżona do statusu zaściankowej wsi.
Zaraz za ostatnim rzędem domów biegnie ulica Jawornicka. Wielu sądzi, iż kończy się ona przy gimnazjum nr 54, jednak wystarczy spojrzeć na plan miasta, by zobaczyć, że Jawornicka ciągnie się aż do Rembertowskiej. Jakim prawem więc postawiono na niej dwa słupki, uniemożliwiające samochodom przejazd? Faktem jest, że droga nie ma chodników (podobnie jak Górnicza) i nie jest wybetonowana. Wiem kto "rzucił pieniędzmi", by zablokować przejazd, wiem też co było tego powodem. Po prostu temu komuś przeszkadzał kurz zanieczyszczający okna i parapety. Wystarczyło przecież zwrócić się do Rady Miasta lub Zarządu Dróg Miejskich o pomoc - może wpadliby na świetny pomysł wybetonowania Jawornickiej? To także pozwoliłoby na skrócenie drogi. Pani, której przeszkadza kurz, także byłaby zadowolona - cóż, nikt nie kazał jej budować domu tak blisko drogi.
Byłoby dobrze, gdyby ktoś się zajął tymi sprawami, bo decyzje podejmowane przez stałe grono mieszkańców niekoniecznie zgadzają się z tym, co myślą inni. Dlaczego więc ci ludzie podejmuje decyzje za wszystkich?
Zapuszczone i zapomniane "działki" nie kojarzą się z niczym dobrym. Kiedy ktoś pyta mnie: gdzie mieszkasz? Ja odpowiadam: na Górniczej. On zaś robi dziwną minę i pyta: a gdzie to jest?
Przecież możnaby uczynić w tym miejscu równie dobre warunki do życia jak w wielu innych poznańskich osiedlach mieszkaniowych. Usunąć denerwujące słupki i wybetonować Jawornicką, lub choćby wstawić tam bramki na kluczyk. Jeśli i to byłoby zbyt kosztowne - można przecież zbudować tzw. hopki, aby spowolnić rozpędzone pojazdy (wtedy droga byłaby bezpieczniejsza). Dalej: założyć kanalizację i choć w drobnym stopniu poprawić jakość ulicy, zrobić chodniki.
Między "działkami" a parkiem Raszyńskim znajdują się też niezabudowany teren, który ktoś napewno chętnie by wykorzystał, gdyby tylko ogłosić na niego przetarg. Jak na razie codziennie widuje się tam właścicieli psów ze swymi pupilami. Psy chodzą BEZ SMYCZY, BEZ KAGAŃCA, załatwiając tam swoje potrzeby. O ile mi wiadomo, konieczna jest więź w postaci smyczy między właścicielem a jego psem. Jeśli zaś takowej nie ma, zwierzę powinno być w kagańcu. Rozumiem, że pies musi się wybiegać, jednak stąd do parku jest kilka kroków, w parku biegają i bawią się dzieci. Skąd pewność, że psu nie strzeli coś do głowy i nie zaatakuje dziecka? Wiele jest przecież przypadków, gdzie właściciel zapewniał "mój pies jest łagodny, on by nigdy...", a potem atakuje nawet swego pana!
Wracając do samej flory tego terenu: dotąd kilka razy w roku pojawia się tutaj ekipa sprzątająca, wycinająca i paląca uporczywe krzaki. Co z tego, skoro przez resztę roku mieszkańcy "działek", osiedla Kopernika oraz ulicy Raszyńskiej, muszą borykać się z widokiem śmieci pozostawianych tu przez bezczelnych ludzi? Kilka razy byłam już świadkiem przynoszenia tutaj worków, reklamówek lub części garderoby przez kilku "działkowiczów". Nie wątpię, że gdyby zrobić z tym porządek, żyłoby się nam lepiej.
Mam tylko nadzieję, że mieszkańcy w porę się opamiętają i zaczną dbać swoje najbliższe środowisko, a miasto przypomni sobie o ulicach Górniczej i Jawornickiej.
zapomniane centrum
robinson55
08.10.09, 04:55
Jesteś w błedzie pisząc że kilku mieszkańców zamknęło wyjazd z osiedla w kierunku ul.Promienistej.Przede wszystkim tam nigdy nie było drogi,a powstały przejazd powstał po zlikwidowaniu jednej z działek i był ,,dzikim" przejazdem który wykorzystywali mieszkańcy pobliskich osiedli-Kopernika i Raszyn jako skrót zresztą ,narażając sie na mandaty ponieważ na powyższym odcinku obowiązywał zakaz ruchu.W związku z nierespektowaniem znakow drogowych oraz wzrastającym zagrożeniem bezpieczeństwa mieszkańców na wniosek jednego z mieszkańcow osiedla Rada Osiedla wyraziła akceptację na ponowne zamknięcie w/w odcinka co uczyniono wlasnymi środkami.Wszelkie procedury zamknięcia ,,dzikiego" przejazdu odbyły się zgodnie z prawem-projekt zostal zaakceptowany przez Komisję Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego,Wydział Ruchu Komendy Wojewódzkiej Policji,Zarządu Drog Miejskich oraz Urzędu Miejskiego.Dlatego jestem zbulwersowany w tym przypadku Twoim artykułem,jak można wypisywać takie bzdury nie mając rozeznania w sprawie.Pozdrawiam -mieszkaniec os.im.ks.I.Skorupki w Poznaniu

Złomowisko DRAPOL przy ul.Górniczej
dominika 09.10.09, 21:23
dominika
09.10.09, 21:23
A może też ktoś pomyśli o złomowisku przy ul.Górniczej.
Zatruwa nam życie od wielu lat pod względem:
- uciążliwego hałasu,kierowcy trąbią stojąc pod bramą złomu od 6.00 do 22.00(czasami nawet dłużej)
-smrodu
-kurzu ,rudy pył unosi się w powietrzu po każdym pojezdzie przez pewien czas(ulica nie jest sprzątana,leży pełno opiłków i innych metali wywożonych przez ciężarowe auta ze złomowiska)
-mieszkańcom mieszkającym na przeciw pękają ściany,a szyby drżą w oknach ,ponieważ metale są zgniatane wielką ciężką prasą,która jest spuszczana z pewnej wysokości co też powoduje straszny huk
-po jezdni przeciągane są także przyczepy,co niszczy nawierzchnię jak i powoduje straszliwy pisk
-latem ewidentnie widać szczury biegające po placu złomowiska
CZY W TAKIEJ SYTUACJI MOŻE NAM KTOŚ POMÓC? CO MOŻEMY Z TYM ZROBIĆ?

ZŁOMOWISKO,Poznań dzielnica Grunwald
dominika 19.10.09, 20:29
ZŁOMOWISKO,Poznań dzielnica Grunwald
dominika
19.10.09, 20:29
A może też ktoś pomyśli o złomowisku przy ul.Górniczej. Zatruwa nam życie od wielu lat pod względem: - uciążliwego hałasu,kierowcy trąbią stojąc pod bramą złomu od 6.00 do 22.00(czasami nawet dłużej) -smrodu -kurzu ,rudy pył unosi się w powietrzu po każdym pojezdzie przez pewien czas(ulica nie jest sprzątana,leży pełno opiłków i innych metali wywożonych przez ciężarowe auta ze złomowiska) -mieszkańcom mieszkającym na przeciw pękają ściany,a szyby drżą w oknach ,ponieważ metale są zgniatane wielką ciężką prasą,która jest spuszczana z pewnej wysokości co też powoduje straszny huk -po jezdni przeciągane są także przyczepy,co niszczy nawierzchnię jak i powoduje straszliwy pisk -latem ewidentnie widać szczury biegające po placu złomowiska CZY W TAKIEJ SYTUACJI MOŻE NAM KTOŚ POMÓC? CO MOŻEMY Z TYM ZROBIĆ? »

Złomowisko
robinson (87.204.175.xxx)
07.04.10, 20:18
Złomowisko
robinson (87.204.175.xxx)
07.04.10, 20:18
Przecież jest tam ,,wspaniały" Zarząd i Rada Osiedla,zbierz podpisy od zainteresowanych,parę zdjęć z buszującymi szczurami być może będzie potrzebna inspekcja sanitarna,następnie staraj się ograniczyć ruch pojazdów poprzez odpowiednie pismo do ZDM,ale najpierw musisz ruszyć ,,wspaniały"Zarząd i Radę Osiedla.Proponuję też zaatakować Wydział Gospodarki Mieszkaniowej dla dzielnicy Grunwald.Wiem coś na ten temat ponieważ przed zamknięciem wyjazdu z osiedla też piętrzyły się przede mną takie problemy i co najśmieszniejsze że Zarząd i Rada stwarzały największe problemy.Ale jak się mówi ,,chcieć to móc"życzę powodzenia .

bramka na pilota
kaktusik5 (94.254.226.xxx)
23.05.10, 12:32
bramka na pilota
23.05.10, 12:32
..witam Państwa,odnośnie tego pilota za 150zł,by sobie przejechać,mieszkaniec działek ,,bo taki statut miało to miejsce jak w 1993 roku tu dziadek pozwolił mnie budować domek 90 m2 parter ,dużo się natrudziłem ,zaczełem od szopek,usówanie,wracając do pilota za bramkę samorząd lata 2004-2009 rok wpadli na pomysł oczywiście jak zlecić prace wykonanie bramy,na terenie byłej działki która jak wiem za nią ktoś tam dostał jakieś mieszkanie komunalne ,czy socjalnie ,jakoś to było ,no w sumie by przejazd wyjazd był,jak już był wjazd wyjazd ,no to sie zachciało ,pomysł,brama i za pilota po 150 zł ,od zainteresowanego,jak juz powstało to coś ,to chodzili z samorządu zbierać podpisy że niby to w imieniu tu mieszkańców ,osobiście dla mnie to zły pomysł chyba że dopatrywać sie w tym można 150zl razy średnio 200 działek a jest jakieś 230 działek plus zmotoryzowani z ul:Kordeckiego ,Raszyńska itd.Osobiście mam auto ,ale nie uśmiecha mnie się płacić 150zł za to by móc sobie ,przejechać ...jeżdzi się do TESCO przez Górczyn i Raszyn i w ul:Promienistą ...szkoda że nie powstała niby w imieniu mieszkanców bramka na końcu ul:Węglowa więcej za tz,razy 150zł. podobna sytuacja jest na terenie Księdza przejście od nr 234,w kierunku szkoły na ul:Jawornicka cześć działki dane na byle przejście finalnie przegrodzone,plotem takie pręty 16mm bo jest swoiste budki na garaże i przejscia nie ma,Garaże blaszaki od rdzy i bałagan w koło garażują tu samochody z os,Kopernik.i tez ograniczaja wjazd od ul:Jawornicka,wygłada to nie ciekawie wiadomo parking płatny kosztuje ze 120zł i pod chmurka ,tak,że nie do końca bałagan i i rodzaj slamsu robią sami tz działkowcy.
Wiele by tu można pisać o ludzkich apetytach i pragnieniach
Kiedyś tu mieszkali ludzie tak jak mój św pamięci Dziadek,a ich dzieci wywendrowały w miasto:-),po czym w latach 90 wracali na ojcowizny że tak powiem jak dowiedzieli się o możliwości wykupu od Księdza że tak powiem,za 600zł około na dziś
JA OSOBIŚCIE BARDZO DZIĘKUJE ,PEWNIE JAKO NIE LICZNY KSIĘDZU ZA TO ŻE ,BYŁ WYKUP I ZE PARĘ LAT TU JUŻ MIESZKAM, tu ludzie mieszkali biedni,ale ostatnio przejmują to tz okazja ,ludzie uciekający od opłat ,nawet tych banalnych podatku ,za grunt,w innych dzielnicach,i lokalizacja ,tz walki w rodzinach ,i wiadomo co za tym idzie ,o grunt o dom,sam też mam problemy tego typu,zachłychnienci darowizną a penetracja rodziny jak by po wybudowaniu domku ojowizne ??? dostać z chęcią na całość
w razie pytań chętnie odpiszę ,stolarz551@prokonto.pl Pozdrawiam wszystkich

złomowisko przeszkadza,mnie nie a mam ze 300m w lini prostej
23.05.10, 13:05
złomowisko przeszkadza,mnie nie a mam ze 300m w lini prostej
23.05.10, 13:05
Złomowisko było i powinno być.nie jest to osiedle typ satelitarne,golfy ala santa ponca na Mallorca.
nigdy nie było,i nie będzie,posadzenie drzewek i trawy w ogródku nie robi,wiadomo..ja cieszę się że lata mieszkałem i na razie mieszkam tu jak ktoś chce może kupić tu działkę ostatnia cena co słyszaŁem to jakieś 250000..za POD z przed 15 laty..za przepisanie działkowca statut odstępne w tych latach na dziś wartość 6000 8000zl takie bylo bo sam szukałem i chciałem osobna działkę miedz ..
osobiście w Polsce są zapewne w tej cenie dużo leprze rejony,np: nad morzem.
złomowisko gdzieś musi być a ten teren jest ok,co do chałasu nie jest aż tak ,

centrum
23.05.10, 13:31
centrum
23.05.10, 13:31
...mniemam że dostałem odpowiedz ,nie od mieszkańca a członka zarządu działek osiedla bo podstawa,wytłumaczenia jest jak czytam,oparta na słowie kluczowym,plus ...cytuję na wniosek jednego mieszkańca projekt wykonanie,bramki ,a co do znaków ,drogowych ,nie pamiętam kiedy były postawione,wyglądają na nowe,przepraszam jak uraziłem dumę mieszkańca byłego POD,działek szybka ta odpowiedz:-) ,a co do ze bzdury???? pozostawiam ocenę czytelnikom z poszanowaniem do czytelników ,a nie tylko ograniczanie się do mieszkańców tz działek,nie rozumiem w pełni logiki,choć potwierdza to,przedtem wyrażaną opinie,jako zamieszkującego tu ,i teraz, może to wynika z faktu iz mieszkam tu 15 lat a nie od urodzenia.ale jak pisałem sytuacje znana mnie przez lata,odwiedziny a potem mieszkanie tu w realy i opinie mieszkańcow a nie samorządu ,co nie znaczy że neguję ,pragnienia i prace tegosz samorządu w pełni,pewnie jakieś tam czynności nie przepisywane z innej zmiany samorządu są i dobre ,aż tak nie wnikam,w te dzialania,co tez i zebrania są bardzo nie częste że tak powiem,jest tu od lat poszerzona droga,netia,internet telefon,ale to działania poprzednich ,np.prezes i reszta człownków radnych,z wyłączeniem ze iż ci radni ,nie zmieniaja się persaldo często
Tylko że przy podaniu mnie do podpisu,w/w po zrobieniu bramki,tlumaczenie było inne,

dzika droga
23.05.10, 13:40
dzika droga
23.05.10, 13:40
...dzika droga była przez parę 5lat?jest to droga asfaltowa i esensja tego nie bycia działki ,była by ta droga była wjazd wyjazd,o tyle o ile wiem .a tz bramka powstała dużo lat po tym fakcie a nie w trakcie ,itd
.Każdy oddal metr działki na tak zwane poszerzenie drug w wewnątrz działek os,w mym przypadku to jest ładne parę metrów ,a droga jak była jedno kierunkowa i dziura na dziurze..może skupić się też na tej sprawie ,jak juz o plotach bramkach jest temat

ZŁOMOWISKO
dominika (77.254.74.xxx)
23.05.10, 19:42
ZŁOMOWISKO
dominika (77.254.74.xxx)
23.05.10, 19:42
Z całym szacunkiem uważam iż złomowisko jest uciążliwe i zdania nie zmienie! Mieszkam bardzo blisko i zapraszam o 6.00 rano na nie miłą pobudkę kiedy za oknami jest przeciągana z piskiem przyczepa,albo z wielkim hukiem wysypywane ciężkie metale.Wieczorem też nie ma spokoju ponieważ często nawet po 22.00 jest hałas,albo stoją tiry i gazują autami.TO NIE JEST PRZYJEMNE ZAPEWNIAM! Ogólnie to na ulicy jest pełno piachu i ziemi i wystarczy przejazd jakiegokolwiek pojazdu i unosi się tuman kurzawy. Nie wierzysz to zapraszam przecież mieszkasz 300 metrów dalej.

Kaktusik i dzika droga.
robinson (77.253.25.xxx)
16.08.10, 06:41
Kaktusik i dzika droga.
robinson (77.253.25.xxx)
16.08.10, 06:41
Twoje mniemanie jast błędne ,ponieważ to jest odpowiedź od mieszkańca,który spowodował zamknięcie wyjazdu w kierunku ul.Rembertowskiej.I jak napisałem -zamknięcie nastąpiło na podstawie decyzji Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego,Zarządu Dróg Miejskich i Urzędu Miejskiego.Natomiast Zarząd i Rada Osiedla otrzymała zgodę na zamontowanie w istniejącej zaporze, bramy przesuwnej co też zrobiła.Dlatego rzucanie inwektywami jest co najmniej nie na miejscu.Polecam Tobie lekturę -słownika ortograficznego lub poprawnej poszczyzny.Pozdrawiam i uwaźam temat za zakończony.

fajne video
video (91.193.40.xxx)
28.08.10, 15:49
fajne video
video (91.193.40.xxx)
28.08.10, 15:49
http://c.net.pl/amatorskie.video