Uwaga na farbowane lisy
Magda (83.27.8.xxx)
28.01.12, 16:21
Uwaga na farbowane lisy
Magda (83.27.8.xxx)
28.01.12, 16:21
w ludzkiej skórze.Wiem to z własnego doświadczenia,gdy wstrząsnięta zdjęciami i opisem losu koni wysłałam kiedyś 200 złotych pomocy.Nie ja jedna zostałam nabrana,kilka osób złożyło wniosek do prokuratury,ja też byłam przesłuchiwana .Żerujących na współczuciu dla zwierzat nigdy nie brakowało-chce ocenić tego typu żerownictwo jako wyjątkowo wstrętne.Nie mam prawa podejrzewać że akurat ta fundacja jest nieuczciwa,ale radzę wysyłać pomoc tylko na sprawdzone adresy
zbiórka
adam (178.73.50.xxx)
28.01.12, 16:27
zbiórka
adam (178.73.50.xxx)
28.01.12, 16:27
Każdy kto publicznie zachęca do wpłat lub zbiera w puszki lub skarbony pieniadze jest to zbiórka publiczna na którą jest potrzebna decyzja jesli na całą polskie to od Ministra Spraw Wewnetrznych, jesli jest to zbiórka w danym miescie to Prezydenta Miasta. Zbiórkę zlicza sie komisyjnie z czego sporzadza sie protokół. Na koniec roku robi sie sprawozdanie ze zbiórki publicznej na co zostały wydane pieniadze, pieniadze ze zbiórki nie moga być wydatkowane na inne cele, tylko na to co zostało wpisane w decyzję. Sprawozdanie wysyła sie do organu który wydał decyzję.
Z tego artykułu wynika ze Pani prezes zbierała pieniadze bez zezwolenia no i może mieć powazne kłopoty :(
Schronisko dla bezdomnych zwierząt bez etatowych pracowników nie moze istnieć !!!!
Agata Balu (83.29.36.xxx)
28.01.12, 16:31
Schronisko dla bezdomnych zwierząt bez etatowych pracowników nie moze istnieć !!!!
Agata Balu (83.29.36.xxx)
28.01.12, 16:31
Wypiszę conajmniej kikanascie etatów:
1. Zarządzający
2. Księgowa
3. Weterynarz
4. Magazynier
4. Kilku pielegniarzy ( w zależności na ile zwierząt jest zarejestrowane schronisko)
5. Dyżurny pielęgniarz (3 etaty - całodobowo)
Jeżeli do tego dojdzie jeszcze wyłapywanie psów do dochodzi jeszcze etat kierowcy.
Wolontariusze (nieopłacani) mogą sprzątać (jeżeli zechcą, ale muszą być przeszkoleni i zaszczepieni) wyprowadzać psy na spacery, szukać im nowych domów.
Poza tym fundacja Mrunio do tej pory nie rozliczyła się z wydatków zebranych na podpalonego psa i do tej pory pies nie ma nowego domu .... i nie wiadomo gdzie jest.
Sprawa niejasna, a
:( (83.20.160.xxx)
28.01.12, 17:41
Sprawa niejasna, a
:( (83.20.160.xxx)
28.01.12, 17:41
w tym wszystkim najbardziej szkoda zwierząt.
gdyby
zniesmaczona (159.205.105.xxx)
28.01.12, 23:41
Gdyby ta fundacja była uczciwa, to nie byłoby dla niej probelemem się rozliczyc i ujawnić to co wpłynęło i to co wydali. A jeśli to jet kwota jak w artykule 500-600 tys to tym bardziej powinno być to ukazane. To prawda,jeśli chcemy pomagać zwierzetom przez fundacje, to wplacajmy tylko na te sprawdzone i uczciwe w 100%, ktore rozliczają się co do grosza. Inaczej szkoda naszych pieniędzy.
zbiórka publiczna
kazik312 (159.205.105.xxx)
28.01.12, 23:52
zbiórka publiczna
kazik312 (159.205.105.xxx)
28.01.12, 23:52
Chyba nawet nie na koniec roku się robi sprawozdanie a najpóźniej miesiąc po zakończeniu akcji. Problem Mrunia polega na tym, że Kuba zdrowy i gotowy do adopcji był juz w czerwcu/ lipcu a nigdzie w tym czasie nie napisano dosadnie i jawnie, ze nastąpił koniec zbiórki. Do dzis widnieją strony w internecie, gdzie widnieje konto fundacji Mrunio ze zdjęciami Kuby i brakiem informacji o wstrzymanej zbiórce. Oficjalnie na fb zbiórka wygasła w październiku po monitach wielu osób i po tym, jak ktoś nie wiedziec kto i dlaczego, odnowił ogłoszenie Kuby i apel o pomoc dla niego. Ludzie rzucili się z wpłatami. wtedy dopero po kilku dniach zniknęło kilka wydarzeń zbiórkowych dla Kuby na innych pojawiły się łaskawie informacje, że Kuba już nie zbiera pieniędzy. A tak naparwdę juz 15 marca Kuba miał nadmiar kasy, bo na konto fundacji w tym czasie wpłynęło już 120tys zł!!! Najgorsze leczenie Kuba juz wówczas za sobą i kosztowało ok 30 tys..teraz mogło kosztowac już wiele mniej, bo Kuba dochodził do siebie z każdym dniem. Pani prezes była wówczas proszona o to, aby napisac oficjalnie, ze Kuba juz nie potrzebuje pieniedzy, ale się nie zgodziła twierdząc, ze nie widaomo czy ta kwota (ponad 80 tys!!!!) wystarczy!! Sciema! Wszystko jest na dogomanii. Wystarczy poczytać. Juz wiec chyba jest jasne dlaczego broni sie rekami i nogami przed ujawnieniem wpłat. Ale skoro to zbiórka publiczna ( a taka była na pewno) to musi to zrobić wcześniej czy później. Na razie wypiera się, mimo iż to sparwdzona u źródla informacja (MSWiA). Polecam artykuł i odnosniki http://dkl24.pl/pl/article/1080#comments
dowód
k312 (159.205.105.xxx)
29.01.12, 00:18
dowód
k312 (159.205.105.xxx)
29.01.12, 00:18
Jeszcze tylko chciałam dodać, że mam dowód tego , co napisałam wyżej- godzinna rozmowę telefoniczną z dnia 15 marca przeprowadzoną z prezes fundacji mrunio. Podczas rozmowy pani prezes powiedziała równiez, że jeśli mam jakiegoś psa potrzebującego pomocy, to ona chętnie pomoże, tylko, zebym jej wskazała jakiegoś. Długo nie czekając , bo pomocy trzeba ciągle, akurat w tym czasie mógl opuścić schron w Koninie 11 letni pies- Falbanek, który cale swoje życie spędził w schronisku.Nie nadawał sie on jednak do zamieszkania od razu w domu ale chcieliśmy aby mu postawić bude w ogrodzie u pewnej pani, aby mógl swobodnie chodzic po ogrodzie i oswajac się z czlowiekeim i z domem, Potrzebna była jednak buda. Wolontariuszka z Konina napisała więc na moją prośbe- prośbę do Fundacji Mrunio o zakup budy, powołując się na mnie ( czyli na obietnice pomocy wskazanemu psu). Otrzymała maila zwrotnego od pani Śmigielski, ze buda to jest za droga!!!że jesli już, to pomaga tylko w leczeniu zwierząt, ale proponuje pani prezes poszukac sobie taniego stolarza i zakupic gdzieś tanio deski, to wyjdzie duzo taniej. (nie zaproponowala, że np zwróci koszty), ale za to zaproponowała, że zawsze sluży dobrą radą i pozdrawia. Taką oto pomoc otrzymało zwierże w potrzebie od Fundacji, ktora wówczas na koncie swoim miała przypuszczalnie ok 80 tys zł...:( Na szczęscie wolontariuszka się nie poddała....szukała dalej pomocy...Szybko znaleźli się ludzie o dobrym sercu. Ludzie prywatni...bo Fundacji Mrunio było nie stać...Dziś Falbanek jest na dozywotnim DT, ktory sponsorują ludzie dobrej woli. Jest bardzo chory (rak kości) i przypuszczalnie to był ostatni dobry moment na wyciagnięcie go wówczas ze schronu, dlatego żyje..jest leczony, zadbany...
No no!!
poznanianka (159.205.105.xxx)
29.01.12, 01:10
Mrunio, to jedna bajka a AnSc to druga. Wygląda na to,że swój swojego pozna z daleka. Może AnSc nie ma zawirowań finansowych, bo to młoda fundacyjka. ale w czasie, gdy nasze miasto i nie tylko nasze, bo ogólnie cały kraj, przezywa nadpopulację i nie może sobie poradzic z nadmierną ilością psów bezdomnych fundacja AnSc pozwala sobie na rozmnażanie szczeniaków, twierdząc głośno i dobitnie, ze nie usypia ślepych miotów. Przechwytując w ostatnich dniach zwierzeta z pseudo-hodowli, fundacja ta pozwoliła sobie na swobodny poród u cieżarnej labradorki. Szczęscie w nieszczęściu, o ile wierzyć temu, co pisza, szczeniaki były tylko dwa, z czego jeden urodził się martwy a drugi został zagryziony przez matkę. Nie chcę nawet myślec, jak strasznie cierpiało to szczenię, ktore miało podobno zmiażdżoną głowkę. Było tyle próśb, żeby uśpic miot, bo tylko tak i przy pomocy kastracji, sterylizacji, na dziś można zapobiec rozmnażaniu bezpańskich psów. Ta fundacja tego nie czyni i czynić nie będzie. Fajnie. Stare psy będziemy usypiac w Poznaniu a szczeniaczki trzymac i cieszyć oko szukając domów. Za jakiś czas wrócą one i ich dzieci do schronu!
SKANDAL!!!
kas (188.147.98.xxx)
29.01.12, 10:38
SKANDAL!!!
kas (188.147.98.xxx)
29.01.12, 10:38
MRUNIO TO OSZUKAŃCZA FUNDACJA.KŁAMIE,NABIERAŁA LUDZI NA KUBĘ.NA FACEBOOKU LUDZIE DOMAGAJĄ SIĘ ROZLICZENIA Z ZBIÓRKI A MRUNIO SOBIE JAJA ROBI.JEŻELI MRUNIO PRZEJMIE SCHRONISKO ZAWIADOMIĘ WSZYSTKIE MOŻLIWE SŁUŻBY.ZŁODZIEJE!
Po co????
wapiszon (77.112.100.xxx)
29.01.12, 13:47
Po co????
wapiszon (77.112.100.xxx)
29.01.12, 13:47
Skoro schronisko jest przyzwoicie prowadzone, to po co zmieniać zarządcę. I szczególnie na takiego kontrowersyjnego!
Mrunio??
gośc (159.205.105.xxx)
29.01.12, 14:14
Mrunio??
gośc (159.205.105.xxx)
29.01.12, 14:14
Bez przesady! Mrunio? Schronisko im chcecie oddać ? A jakie niby doświadczenie ma Mrunio w prowadzeniu schroniska!Niech wladze przyjrza się tej fundacji. Budowała w Kłodzku za 1% przez kilka lat ośrodek adopcyjny dla psów. Wybudowała kojce na kilkanaście zwierząt i nigdy nawet nie startowała do przetargu na schronisko. Zostawiła wszystko, bo sie przeprowadziła do Poznania? Zabrała zabawki, wyjechała do innego miasta i wojewodztwa nawet a ośrodek za tyle kasy ludzi, która mogla pomoc innym zwierzętom, stoi już od ponad roku pusty. Co za gospodarnośc i oszczędność. Jesli tak ma naprawiać schronisko w Poznaniu, to już szukajcie domów dla tych zwierząt, zanim połowa wyjedzie do Niemiec, bo tam Mrunio najbardziej lubi wyadoptowywać psy. Z daleka od tej fundacyjki!
Schronisko jest bardzo dobrze zarządzane!!!!
ry (83.238.58.xxx)
29.01.12, 17:56
Schronisko jest bardzo dobrze zarządzane!!!!
ry (83.238.58.xxx)
29.01.12, 17:56
Dlaczego .... zmieniać ...dobrego zarządcę....???. "Fundacja" ma być.....lepsza ....???. Dla kogo.....?
Prokopowicz
anonymus (109.173.158.xxx)
29.01.12, 19:13
Prokopowicz
29.01.12, 19:13
Jak Prokopowicz była w Emirze to jej nie przeszkadzało, że ta fundacja bya oskarżona o zabijanie zdrowych psów.
??
eyce (159.205.105.xxx)
29.01.12, 20:16
??
eyce (159.205.105.xxx)
29.01.12, 20:16
A kto to jest Prokopowicz i co to ma do rzeczy? To chyba nie Mruni? Jesli ta osoba była w Emirze a już nie jest, to może właśnie jej przeszkadzało zabijanie zdrowych psów, dlatego odeszła? Przyznam jednak, że niezła zmiana tematu.
anonymus
29.01.12, 21:35
anonymus
29.01.12, 21:35
Czytała artykuł? Kto się wypowiada? Prokopowicz. Długo myślała nad tym czy jej to odpowiada czy nie. Wystarczy sprawdzić kiedy był proces szefostwa Emira a kiedy odeszła.
Jesli zmiany -to nie na takie!!!
---- (83.31.236.xxx)
29.01.12, 21:40
Jesli zmiany -to nie na takie!!!
---- (83.31.236.xxx)
29.01.12, 21:40
Mam nadzieje,ze nikt w miescie Poznaniu na glowe nie upadl aby dawac schronisko w rece "nawiedzonych" od ochrony zycia poczetego. Mam nadzieje,ze UM nie przylozy reki do pseudohodowli w schronisku a tym skonczyloby sie "zarzadzanie" schroniskiem przez fundacja Animal Sercurity_OBRONCZYNIE ZYCIA POCZETEGO. Wiadomo,ze do schronisk trafiaja tez ciezarne suki-ta fundacja by to zycie poczte chronila. Ludzie tez przynosza tzw. slepy miot-tez by ratowaly zamiast uspic!!! Sa skany ich wypowiedzi z fb!!To jest fundacja SZKODLIWA spolecznie,poglebiajaca bezdomnosc zwierzat, szkodliwa dla zwierzat( to co zrobily z ta biedna labradorka)!!
Nie rozumiem
eyce (159.205.105.xxx)
29.01.12, 21:41
Nie rozumiem
eyce (159.205.105.xxx)
29.01.12, 21:41
Nie rozumiem dalej. Kto czytał artykuł? Kto się wypowiada? Ja nie widze zadnej Prokopowicz, więc uważam, że to sprytna zmiana tematu jest. Co ma Emir do schroniska w Poznaniu?Dajcie spokój, skończcie jeden temat a nie szukasz tematu zastępczego. Takie komenatrze nie na temat powinny być usuwane.
nie dziwi mnie to
29.01.12, 22:20
nie dziwi mnie to
29.01.12, 22:20
Jak możesz wypowiadać się w temacie którego nie rozumiesz? Piszesz że nic nie rozumiesz i jeszcze masz jakieś zdanie? Na forum o garach leć
usypianie szczeniąt
ciekawa (109.173.158.xxx)
29.01.12, 22:25
usypianie szczeniąt
ciekawa (109.173.158.xxx)
29.01.12, 22:25
Rada Gminy przyjęła w drodze uchwały program zapobiegający bezdomności w postaci usypiania szczeniąt?
a mnie dziwi
ot co... (121.44.97.xxx)
30.01.12, 07:21
a mnie dziwi
ot co... (121.44.97.xxx)
30.01.12, 07:21
Anonymus czytac nie umie?
Gadka tu o Mrunio,ktore do kolekcji jeszcze schroniska potrzebuje.
Smigielski jest problemem, nie Prokopowicz. Jak anonymus nie rozumie, to nazad do szkoly niech leci.
o co chodzi
zdziwnieni (109.173.158.xxx)
30.01.12, 07:55
o co chodzi
zdziwnieni (109.173.158.xxx)
30.01.12, 07:55
Jeśli ta Prokopowicz pałająca świętym oburzeniem w powyższym tekście była w innej fundacji gdy ta dopuszczała się takich rzeczy to można przecież o tym napisać. To nie po partyjnej linii? Anonimus nie pisze, ze Mrunio czegoś nie robi.
Mrunio
To skandal!!! (77.236.10.xxx)
30.01.12, 11:35
Mam nadzieję, że Poznań, nie będzie kolejnym miastem gdzie Pani Śmigielski robiąc słodkie minki, biadoląc nad losem psów w schronisku zbije interes. Znana jest z tego, że dopóki chcą jej słuchać to babka jest cacy. Zapytajcie jednak o konkrety, wtedy będziecie wrogiem, bo nie dajecie sobą manipulować. Ostatnią rzeczą, której życzę schronisku w Poznaniu jest przejecie go przez Fundację Mrunio i Animal Security. To dwie fundacje, które już dawno straciły w środowisku pro- zwierzęcym twarz przez swoje knowania , wywózki psów do Niemiec i brak rzetelnych informacji finansowych. Już sam fakt prowadzenia dochodzenia przez KWP w Poznaniu powinien dać włodarzom tego miasta wiele do myślenia. Uczciwa fundacja rozlicza się z zebranych kwot zebranych na pomoc dla zwierząt. Obyście Panie i Panowie nie podjęli decyzji która spowoduje, że psy z Poznania będą masowo wywożone do Niemiec a Wy będziecie udawać, że nic się nie dzieje. Jak się te panie z obu fundacji chcą wykazać pomocą dla schroniska, to niech się już teraz zaczną wykazywać, zapewne wiele można jeszcze pomóc i przejmować schroniska nie muszą. Jak znam życie, to jedyne co teraz mają do zrobienia w zakresie pomocy, to dobre rady albo gdybanie, jak to będzie wspaniale jak one przejmą schronisko. Do roboty i konkretnej pomocy ich nie ma, ale dobrze im będzie szło oczernianie dotychczasowych gospodarzy schroniska. Wolontariuszy chcą wykorzystywać do pracy w schronisku? Chyba nie znają ustawy o wolontariacie i mydlą oczy ludziom, że można zbijać koszty rękami wolontariatu. Niedouczone paniusie i tyle.
o to chodzi
ot co... (121.44.97.xxx)
30.01.12, 13:27
o to chodzi
ot co... (121.44.97.xxx)
30.01.12, 13:27
Fundacja Mrunio chce przejac schronisko. O tym jest dyskusja.Pani Prokopowicz nie mowi, ze ma taki zamiar, dlatego po co sobie nia strzepic jezyk.
Pani Smigielski zwodzi ludzi.klamie w sprawie Kuby juz okolo roku. Do dzis pies jest jej zakladnikiem. Nie szuka mu domu i tylko biadoli na nadmiar pracy.
Po co jej to schronisko, skoro nie radzi sobie z adopcjami kilku psow?
jak znajdzie czas na prowadzenie schroniska, skoro teraz nie ma czasu nawet na oglaszanie Kuby?
Co jest wazniejsze: ambicje i zachcianki pani Smigielskiej czy dobro zwierzat w schronisku?
anonymus
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 13:56
anonymus
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 13:56
Drogi Anonymus, ja umiem czytać. Pokaz mi, gdzie w artykule pada nazwisko oburzonej Pani Prokopowicz. Ja nie znam tej pani i znać nie muszę, ale o Fundacji Mrunio wiele się juz naczytałam. Zdaje się, że ten artykuł własnie tej fundacji dotyczy a chyba Pani Prokopowicz nie jest jej członkiem. A już tym bardziej nie rozumiem mieszania tutaj fundacji Emir.Mam rażenie, że ktoś bardzo sprytnie chce odwrócić uwagę od sedna sprawy. To znane już nam sposoby, więc się nie wysilaj, nikt się na to nie nabierze.
..
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 14:01
..
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 14:01
A znasz jakiś lepszy sposób zapobiegania bezdomności niż sterylizowanie/kastracja i usypianie ślepych miotów? Trucie? Eutanazja staruszków? Wywożenie do Niemiec/Holandii itp? Może to wg Ciebie dobre sposoby? Trzeba najpierw zapewnić godne zycie i śmierć tym, ktore już mamy i , ktore w swoim życiu wiele już przeszły cierpienia i ponizenia. Nie stać nas na rozmnazanie, potem utrzymanie, leczenie, bo szczeniak w schronie to najczęsciej parwo,następnie, jak sie uda, tp szczepienie, sterylizowanie? Może podziel się, jakie to metody wg.Ciebie są skuteczniejsze.
aniela, nikogo nie interesuja twoje problemy z alkoholem!
gosc (77.254.88.xxx)
30.01.12, 15:49
aniela, nikogo nie interesuja twoje problemy z alkoholem!
gosc (77.254.88.xxx)
30.01.12, 15:49
anielko nie pij wiecej bo bredzisz!
chyba komus cos sie pomylilo...
... (77.254.88.xxx)
30.01.12, 15:53
chyba komus cos sie pomylilo...
... (77.254.88.xxx)
30.01.12, 15:53
Fundacja Animal Security dopiero zaczyna swa dzialalnosc, sa dowody na jakies 'knowania"?
..
normalna (77.254.169.xxx)
30.01.12, 16:00
..
normalna (77.254.169.xxx)
30.01.12, 16:00
Wszystkie metody są zapobiegania są dobre, poza zabijaniem ślepych miotów.
Może wytłumaczmy każdemu kim są ślepie mioty, to kilkudniowe, zdrowe pieski lub kotki które to poddaje się eutanazji, czym to różni się od utopienia szczeniaków żywcem? Albo zakopaniu ich? Semantyką jedynie. Trzeba zapobiegać kastracją i sterylizacją a nie mordowaniem które zniża pseudo obrońców zwierząt to rynsztokowego poziomu morderców topiących szczeniaki.
Druga sprawa jeżeli myślicie ze mały szczeniak zabiera miejsce dorosłemu psu to jesteście w błędzie, największe szanse na adopcje mają młode zwierzęta, stare w 90% są skazane na śmierć w schronie. Ktoś kto zdecydowany jest na psa nie mając do dyspozycji młodego osobnika skorzysta z pseudohodowli i da zarobić tym którzy się tym trudnią, a nie weźmie dorosłego psa który umrze szybciej niż zdążą się z nim z żyć.
Realną szanse na domy mają tylko młode zwierzęta, szczeniaki, młode kociaki, młode psiaki do 4-5 lat, starsze zwierzaki jako target mogą mieć tylko starszych ludzi, którzy są samotni a nie chcą zwierzęcia które ich o kilka lat przeżyje.
Skąd takie informacje?
ja (83.7.8.xxx)
30.01.12, 16:30
Skąd takie informacje?
ja (83.7.8.xxx)
30.01.12, 16:30
Jak dawno temu Animal Security straciło twarz?
I jak się ma ta strata twarzy do tego, że fundacja współpracuje z wieloma organizacjami, które raczej do tego środowiska należą?
Od kiedy Animal Security wywozi psy do Niemiec? Kiedy i jakie niby wywiozło?
W którym miejscu brakuje rzetelnych informacji finansowych Animal Security?
W jakiej sprawie dotyczącej Animal Security jest prowadzone dochodzenie w KWP?
I skąd stwierdzenie, że Animal Security nie wykazuje konkretnej pomocy schronisku? Na youtube powoli pojawiają się nawet filmy Animal Security ze schroniska, póki co dotyczą szczeniaków ale jak mówi podpis pod filmem będą pojawiały się kolejne dotyczące innych zwierzaków. Także kto powiedział, że nie pomagają?
Fundacja Animal Security
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 16:35
Fundacja Animal Security
eyce (159.205.105.xxx)
30.01.12, 16:35
Widocznie są jakieś dowody. Sam fakt, że to partner Mrunio już wystarczy. Poza tym na fb widnieje wiele wpisów pani prezes tej fundacji, w której identyfikuje się ona z fundacją Mrunio i z poglądami pani Śmigielski. A powszechnie wiadomo, że kto wchodzi miedzy wrony będzie krakać tak jak one. Dziwi mnie sam fakt, że skoro to młoda fundacja, to chce w ogóle porywac się na prowadzenie schroniska. Do tego potrzebne jest chyba jakieś doświadczenie, czyż nie?