Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Food Film Fest do niedzieli w Muzie

Jacek Sobczyński
Oprócz oglądania filmów o sztuce kulinarnej, na festiwalu Food Film Fest przekonamy się, że w kinie można jeść nie tylko popcorn.

Kino fabularne będą na Food Film Feście reprezentować obrazy "Tak, jak należy" i "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ten pierwszy to krótkometrażówka opowiadająca o młodej Teresie, pracującej jako szefowa kuchni w restauracji. Z kolei "Historia chłopięcego głodu" jest komediodramatem, którego bohater, przedwcześnie osierocony chłopiec ma swoją popisową potrawę - tost z masłem.

Food Film Fest to jednak przede wszystkim ciekawe dokumenty. "Elisha wśród kakaowych drzew" przybliży widzom powstawanie czekolady. "Farma na ciężarówce" udowadnia, że nawet w sercu Nowego Jorku można uprawiać ekologiczne warzywa. Tematykę "Filmu o piwie" zdradza w zasadzie sam tytuł, podobnie jak "Jiro śni o sushi" - tyle że bohater tego drugiego prowadzi luksusową restaurację z... 10 miejscami siedzącymi.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

"Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin" przyniesie sporo ciekawostek na temat tego, jak i co jedzą mnisi, a w "O gotowaniu i innych marzeniach" dowiemy się, jakie obyczaje kulinarne panują w Peru. Bez wątpienia najgłośniejszym tytułem przeglądu jest "Ostatnia wieczerza", wstrząsający dokument o ostatnich posiłkach skazanych na śmierć więźniów. "Skosztuj z kosza" zwraca uwagę na problem konieczności utylizacji przeterminowanych produktów, natomiast "Trzy gwiazdki" nie znajdują się na niebie, lecz są przyznawane przez Michelina - większe wyróżnienie żadnej restauracji na świecie nie może się trafić.

I wreszcie "Whisky. Tradycja wyspy Islay", czyli skąd wzięła się kultowa szkocka oraz "Życzymy państwu smacznego" - coś dla fanów i antyfanów importowanej żywności.

Program Kuchnia+ Food Film Fest - kino Muza, Poznań

piątek, 21 października

18:00 "O gotowaniu i innych marzeniach", "Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin"
20:30 "Jiro śni o sushi"
22:30 "Tak, jak należy", "Ostatnia wieczerza"

sobota, 22 października

11:00 Slowfoodowe śniadanie w Muzeum Archeologicznym
18:00 "Farma na ciężarówce", "Życzymy Państwu smacznego"
20:30 "Skosztuj z kosza"

niedziela, 23 października

11:00 "Elisha wśród kakaowych drzew" i Dziecięce warsztaty smaku
16:00 "Film o piwie", "Whisky. Tradycja wyspy Islay"
18:00 "Trzy gwiazdki"
20:30 "Tost. Historia chłopięcego głodu"

Wstęp na każdy seans będzie kosztował 12 złotych, a dodatkowo każdy bilet będzie uprawniał do 15-procentowego rabatu w klubie festiwalowym Pod Pretekstem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski