Składniki (4 porcje):
- 300 g wątróbki gęsiej przetłuszczonej
- 20 g cognac
- 20 g porto czerwonego
- sól morska,
- pieprz
- 200 g gruszek
- 50 g wina białego półsłodkiego
- 20 g cukru
galaretka z sangrii
- 200 g wina czerwonego półwytrawnego
- 20 grand marnier
- 100 g pomarańczy
- 100 g cytryn
- 5 g imbiru
- liście laurowe,
- ziele angielskie
- 50 g cukru
- 10 g żelatyny w listkach
- 10 g zredukowanego octu balsamicznego
- 0,5 sztuki chałki
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić skropić porto i koniakiem. Przyprawić sola i pieprzem. Całość zawinąć szczelnie w pergamin i folię spożywczą. Piec w kąpieli wodnej przez 30 min w temperaturze 80 stopni C. Następnie dobrze schłodzić.
Z wina, likieru grand marnier, pomarańczy i przypraw ugotować galaretkę, dodać żelatynę i schłodzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Dusić z winem i cukrem. Chałkę opiec w tosterze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?