Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Foie Gras z gruszkami i galaretką z Sangrii

Elżbieta Podolska
Waldemar Wylegalski
Namawiamy do spróbowania przysmaków przygotowanych przez Dominika Brodziaka, który jest jednym z najbardziej utytułowanych szefów kuchni nie tylko w Poznaniu.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g wątróbki gęsiej przetłuszczonej
  • 20 g cognac
  • 20 g porto czerwonego
  • sól morska,
  • pieprz
  • 200 g gruszek
  • 50 g wina białego półsłodkiego
  • 20 g cukru

galaretka z sangrii

  • 200 g wina czerwonego półwytrawnego
  • 20 grand marnier
  • 100 g pomarańczy
  • 100 g cytryn
  • 5 g imbiru
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie
  • 50 g cukru
  • 10 g żelatyny w listkach
  • 10 g zredukowanego octu balsamicznego
  • 0,5 sztuki chałki

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić skropić porto i koniakiem. Przyprawić sola i pieprzem. Całość zawinąć szczelnie w pergamin i folię spożywczą. Piec w kąpieli wodnej przez 30 min w temperaturze 80 stopni C. Następnie dobrze schłodzić.

Z wina, likieru grand marnier, pomarańczy i przypraw ugotować galaretkę, dodać żelatynę i schłodzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Dusić z winem i cukrem. Chałkę opiec w tosterze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski