Smakosze będą mogli na ponad 120 kramach poszukać przysmaków ze wszystkich regionów Polski, a także wielu krajów Europu i świata. Wśród nich stanie scena, gdzie odbywać się będą koncerty jazzu, swingu, bluesa i muzyki klasycznej, ale także gościć na niej będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne. Wśród nich będzie m.in. Piotr Bikont, Gieno Miętkiewicz i Piotr Loroch.
Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. Podczas warsztatów smaku dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o tym, ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny, a nawet jak piecze się chleb. Dzięki pysznej zabawie w kuchni poszerzą kulinarne horyzonty i będą mogły sporo się nauczyć.
Uczyć się będą mogli także dorośli. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni przygotowane będą warsztaty, pokazy live-cooking i laboratoria smaku, które tym razem będą m.in. o polskich cydrach, świni złotnickiej, a także ziołach i roślinach dziko rosnących.
W czwartkowe popołudnie w kinie Muza będzie można też obejrzeć kino kulinarne, a w nim m.in. "Jiro śni o sushi" reż. David Gelb, "18 spotkań przy stole" reż. Jorge Coira i "Faceci od kuchni" reż. Daniel Cohen.
NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?