MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane papryki

AB
123rf
Pomysł na faszerowane papryki nada się nie tylko na dobry obiad, ale również, dzięki swojej formie i kolorom na elegancką kolację.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 4 papryk dużych czerwonych
  • sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • oregano, tymianek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie żółty ser

Sposób przygotowania:
Papryki myjemy i rozdzielamy na dwie połówki i wydrążamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10-15 minut przy 180 stopniach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Pieczarki kroimy w kawałki i wrzucamy do mięsa. Smażymy jeszcze 5 minut, na koniec dodajemy przecier i dokładnie mieszamy.

Papryki wyjmujemy, wrzucamy łyżką farsz, żeby wypełnić całą paprykę. Na wierzch możemy położyć ser starty. Zapiekamy jeszcze kilka minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski